Thursday, February 12, 2015

Tips penjimatan bil elektrik

Katanya tarif elektrik akan turun bulan mac ni.. kalo betul, bagus la.. kite sama2 tunggu ye... hehehe.. minyak kete murah, elektrik murah.. best2.. wwweeeeeee....
So far kat umah ni bil elektrik xpernah lebih dr rm70 sebulan. Paling rendah penah dapat rm30 sebulan. Dulu2 selalu rm80 jugak la... tp lepas kami buat plan penjimatan, ok la skit boleh turun...
Penggunaan elektrik mcm biasa je. Sekadar ada kipas 24 jam, lampu 12 jam, aircond 8jam, peti ais 24 jam, tv selagi blum tido mmng sentiasa terpasang, periuk nasi, cerek elektrik, iron, laptop, handphone dan apa lagi ek......
Apa yg kami praktiskan kat umah ni adalah bile xpakai satu2 alat elektrik tu, terus switch off plug. Xde nak biar dalam mode stanby. Tv off plug, aircond off plug, event plug extention pun off ye. Hahaha... so far nampak skit perbezaannya. Tak banyak pun ada la dalam rm10. Boleh buat makan roti canai.. hahaha...
So, sempena tarif elektrik turun ni boleh ke agak2 nak turunkan bil jadi bawah rm20? Hahahaha... over kau ek...
Ye la kan... bil air bulan2 tak penah bayar sbb tak pernah cecah rm10 pun.. so harap bil elektrik pun boleh dapat free... hahahhaa...

No comments: