ni projek masak-memasak yang dah berbulan. tapi baru sekarang dapat upload. mari kita tgk hasilnya dulu baru aku bgtau resepinya. jeng jeng jeng.....
dah tengok gambar kan.... rasa mcm best x? hehehehe... nak try buat x? ok jom kite belajar mcmaner nak buat.
bahan2 untuk ayam
peha ayam yang dibuang tulang
serbuk roti
telur
tepung goreng kentaky
bahan2 untuk sos
cendawan butang dalam tin
pati ayam
bawang merah
bawang putih
lada hitam
tepung gandum
cara2 masak ayam
peha ayam yang dah dibuang kulitnye di ketuk2 pakai anak lesung. nak bagi dagingnya lembut skit.
golek2kan dalam tepung kentaky dan kemudian golek2kan pulak dalam telur.
kemudian, balut dalam serbuk roti pulak.
panaskan sikit minyak dan goreng dengan api sederhana.
cara2 masak sos
bawang merah dan putih ditumbuk dan ditumis dengan lada hitam.
masukkan pati ayam dan cendawan. cendawan tu potong2 la jadi nipis2.
masukkan air sikit.
pastu masukkan tepung sikit nak bagi dia pekat.
siap....
boleh dihidangkan dengan salad dan kentang goreng. :))
tips: aku xtambah garam dalam sos tu sbb pati ayam tu pun dah masin.
so, korang boleh la try masak ni kat rumah. aritu masak kat umah akak aku, abg ipar aku suka sgt sbb dapat makan chicken chop kat rumah. xpayah nak makan kat luar lagi. dah la mahal. xbleh tambah2 plak tu. sbbkan suka sgt, akhirnya pinggan mangkuk semua dia yang basuh. hehehehe.... well done.
No comments:
Post a Comment