Thursday, February 19, 2015

Resepi apam lempeng

Sejak tunggu hari ni, breakfast simple2 je.. masak utk sekali makan je.. kang masak banyak2 buatnya terberanak siapa plak nak menghabiskan. Suami?? Suami aku bukan pemakan orgnya.. bg makan ayam goreng pagi boleh tahan smpai ke esok hari ye.. sbb tu body slim je.. hehehe...
So, kat umah mmng stok bahan2 kering dan sayur2 tahan lama je. Kata cuti sebulan. So, harini kite masak lempeng apam...

Bahan2,
Tepung gandum
Garam
Gula
Mauripan

Cara2,
Bancuh mauripan dengan air suam.
Bancuh tepung, gula dan garam guna air.
Dah sebati baru masukkan bancuhan mauripan.
Biarkan selama 2 jam.
Bila dah siap perap, panaskan kuali dan goreng mcm buat lempeng...
Siap dan boleh dihidangkan...
Aku goreng pakai kuali biasa je. Tips xmo lempeng melekat kat kuali adalah sblum pakai tu, basuh bersih2 kuali siap gosok2 pakai berus dawai tu ye.. hahaha...



Makan cecah smbal tumis.. sedap wooo... sambal tumis mmng buat banyak skit simpan dalam peti. T dalam pantang, suami nk makan tinggal panaskan je..

p/s: bertuah badan, suami jenis tak cerewet makan. Telur goreng dgn smbal tumis hari2 pun dah boleh jalan.. hahaha... 

No comments: