Tuesday, February 24, 2015

40w2d 24022014... welcome newborn...

Alhamdulillah.. telah pun bersalin...
Selepas berjuang hmpir 24 jam.. akhirnya lahir la kecintaan ibu, ayah dan abg baby...
Pagi 23hb ada appoinment kat Klinik Desa. Tp sbbkan tanda darah dah ada 2 hari lepas, gigihkan diri terus ke hospital selayang..
Ok.. tak jadi g spital KKB sbb baca review selayang mcm lg best je. Hehehehe...
Pg tu dah ada sikit contraction. Dalam 10 minit sekali dan sakit dr jam 4pg non stop.
Smpai hospital selayang, terus ke dewan bersalin. Jam 10.10 pagi. Agak ramai org tp tak seramai masa kat hospital sungai buloh dulu.
Jam 12 tghari baru buat ctg dgn cek bukaan. Alhamdulillah jalan dah ada. Tp 2 cm je. Sbb wad penuh dan mmng prosedure dorang tak simpan org yg baru 2cm ni, dia bg balik. Tp klo sakit makin kerap, pecah air ketuban dan baby kurang gerak kene cepat2 g spital balik.
Balik singgah tesco selayang dulu. Shopping2 dulu.. jalan2 dulu.. tp xboleh jalan pun sbb rasa contraction dah makin kuat dan kerap dalam 7min sekali..
Terus balik rumah. Solat dan prepare sambal tumis utk bekalan suami kat umah masa aku tgh pantang nanti.. huhuhu... sian dia kan...
Petang, rehat sambil layan abg baby. Abg baby mcm moody je.. mcm tau nk kene tinggal dgn ibu... sian anak manja ibu tu...
Contraction makin kuat dan sakit.. tiap 5 min datang.. suami pujuk ke hospital. Tp hati masih risaukn abg baby. Siapa nk jaga abg baby..
Suami paksa makan lepas magrib. Barang2 pun semua dia angkut masuk kereta. Nmpak muka cuak dia tu.. huhuhu... abg baby pun ok je masuk kereta smbil minum susu..
So, jam 8.30 gerak ke umah kak jat kt shah alam nk hntar abg baby. Smpai2 rumah kak jat je terus abg baby main. Mmng good boy abg baby. Hati ibu pun jd senang..
Jam 9.30mlm, gerak ke hospital. Smpai jam 10.30 mlm. Kene bayar rm5 sbb second visit.
Dewan bersalin kosong. Xde patient.. hahaha... best.. terus cek bukaan. 5cm.. huhuhu..
Doctor suh pecahkan air ketuban utk cepatkan bukaan. Huhuhu... lepas prosedure tu je, rasa perut sedikit ringan. Tp tak lama lepas tu rasa sakit makin kuat.
Lebih kurang 1jam kemudiaannya tu mintak nurse cek bukaan. Masih 5cm.. huhuhu... aduhai.. rasa tak larat sgt2... last2 teringankan mulut nak mintak pain killer.. kene cucuk 1das kat punggung. Tp xde la rasa hilang sakit. Cuma mental dah set, dah amik pain killer.. jadi lebih bertenang..
Rehat2 sambil layan sakit... tak lama tu nurse cakap dah boleh masuk labour room. Yeeahh.. dah nak jumpa baby...
Nurse datang smbil bawa wheelchair dan tanya, puan boleh bangun tak? Aku diam je.. sakit ya amat.. tak mampu walaupun utk berkata2. Hahaha
Pastu nurse cakap lagi, kite tolak katil ye.. terus aku angguk laju2...
Salin baju dan terus ditolak ke labour room. Kluar dari dewan bersalin, nmpak suami.. tp nurse suh tunggu dulu. Nak siap2 kan bilik bersalin.
Masuk bilik bersalin 8. Tukar katil, pasang mesin CTG dan rehat... tak lama lepas tu suami masuk.
Alhamdulillah.. nampak muka suami je, terus rasa lega skit. Suami ajar zikir, ajak berbual kosong smbil usap2 tangan.. serius membantu menaikkan semangat.. tp tetap tak hilang sakit... bile contraction datang, habis tangan suami jadi mangsa.. hehehe..
Rasa nak meneran semakin kuat. Da banyak kali dah terlepas teran. Tiap kali rasa tu datang, dan aku terlepas teran rasa agak lega tp mmng penat. So... selagi boleh tahan, tahan la.. nanti takut bile tibe masanya tak larat nak teran plak..
Bile suami nampk aku asyik teran je, dia kluar panggil doctor. (dia tak tau yg aku tgh teran.. yg dia tau aku picit tgn dia kuat sgt smpai dia sakit)
Doctor masuk dan cek bukaan. 8cm. Tp dia kata, klo nak teran sekarang dah boleh da. Dia boleh tolong bantu.
Aku pun apa lagi, contraction datang terus aku teran.. tp tak lepas...
Doctor suh rehat dulu. Nanti panggil dia lagi.. fuhhh... mmng penat nak tahan sakit contraction..
2 kali jugak la doctor kluar masuk n try push push tp xberjaya.. 9cm.. last2, 2 org doctor masuk dan cek bukaan. Masih 9cm. 
Doctor advise masuk tiub kencing untuk kosongkan pundi kencing so baby senang nak keluar. Redha je... 
Tak sempat doctor nak cabut tiub kencing, rasa nak teran sangat2.. cepat2 doctor cabut tiub.. huhuhu... mmng kelam kabut kot.. sian doctor tu..
10 cm dan sessi push2 pun bermula lagi... serius sakit... masa ni dah lupa teknik2 push yg betul. Yg aku dengar suami cakap dah nampak kepala baby separuh.. sikit lg dah boleh kluar... tp serius tak dapat nak push da.. habis nafas.
Kepala baby masuk balik.. nasib baik baby tak lemas. Dengar doctor cakap terpaksa buat episiotomi skit.. fuh... kene lagi... 
Zasss... dan pushh... dan dapat rasa panas.. rasa sedikit lega.. suami cakap kepala dah keluar. Dan dengar doctor cakap, last teran panjang nak kluarkan badan baby. 
Tarik nafas panjang dan rasa panas... ringan... dan tak lama tu dengar suara baby menangis.. ya Allah..  alhamdulillah.. bersyukur sgt semuanya selesai... jam 4.20pg.. 24022015...
Nurse ambil baby dan lap2 skit. Suami bisik.. "tahniah sayang... dapat baby girl"
Alhamdulillah... anak ibu sihat dan selamat.. nurse letakkan atas dada utk skin to skin. Kali ni lebih lama sbb baby sihat. Abg baby dulu sekejap je sbb lemas. 
Urusan keluarkan uri, bersihkan luka dan jahit menjahit pun berlangsung dengan baby dalam dakapan.... serius penat tp berbaloi..
Jam 8.30pg baru dapat masuk wad. Wad b5 katil 5. Kelas 2. 

No comments: