Thursday, March 12, 2015

Jaudis a.k.a. kuning

Alhamdulillah... sepanjang berbaby (ada newborn) ni, anak2 tak de sakit kuning.

Sebelum ada baby ni mmng xpernah tau yang sakit kuning ni bahaya dan mmng selalu terjadi pada baby..

Alhamdulillah... anak2 sihat masa baru lahir. Mungkin sbb faktor darah aku yg membuatkan kebarangkalian anak kena kuning tu rendah.

Sbb ramai yg kata kalo ibu darah jenis "O", senang nak kene kuning.

Tp walaumcnaner pun, aku tetap ikut tips yg doctor bg masa bersalinkan si bijak dulu. Kene kerap susukan anak dgn susu ibu supaya anak kerap kencing dan berak. So kuning tu akan keluar melalui najis..

Tiap 2jam kene susukan baby. Walaupun baby kerjanya tido je, kene paksa bangun utk menyusu. Hehehehe... apa yg aku buat nak suh baby bangun adalah dgn lap luka baby dgn tuala basah. Sure dia mengeliat2 bangun nak susu...

Tp si nayla ni klo bangun, sure mulut dia bising2.. jerit la, nangis la, sedu la. Tak mcm si bijak dulu. Bangun je senyap... smpai ramai yg kata si bijak ni tak de perasaan... hehehehe...

Info dr buku pink

Si nayla pakai baju abg... muka nampak kuning kan.. tp tu faktor pencahayaan kot. Sbb live tgk ok je.. nurse datang cek pun kata xde masalah.. alhamdulillah...

No comments: