Tuesday, November 16, 2010

Tanda2 Lelaki Yang Tidak Baik:

  • Bila laki tu cakap,

“Awk...walaupun dah berbelas tahun bersama awk...sya tak penah ada org lain...hanya awk sorang sj...”

Then girl tu tntu jawab, “awk tak borink, ek??”

Laki tu tntu balas,

“saya tak penah borink ngn awk...awk cute...dr dulu smpai skrg..”.

Dlm msa yg sma, laki tu angkut girl tu ke hulu ke hilir cam bini dia..mmg ar dia mngaku tak borink...puas hati asalkan ada girl yg tman dier. Girl tu tak cute pown..sj puji spy dia rsa syok nk lyan....then sbnarnya waktu girl tuh tak ada...dah rmai dah girl lain yg dia usha.....

  • Then, laki tu ckp,

“Saya rasa kn, awk lebih cute kalo pkai bju nih, tak apa..tkar ar bju...lg slesa..tak pnas. (bju yg mmudahkan proses mngintai)”

Dlm hati girl tuh, “wokey....ni akn jd bju favourite akuh, ni..”.

Sbnarnya tak comel pown, girl tu pkai cam tu...sj je...sng skit boy tu nak lpaskan nafsu mata...dpt tgk sj pun ckup ar..tak dpt pegang pun tak apa..imagine jew sndiri..

  • Bila boy tu sembang...dia cuit bahu girl tu..

dgn slamba, “kita kan kwn....”.

Pd hal....dlm hati... “wah....lmbut giler bahu minah ni...kalo ak dapat pluk nih...gerenti esok dpt baby....”.

Come on la girl...prmpuan jnis apakah anda andai sng2 dpt dipegang sana sini???

  • Bila cintanya ditolak, laki tuh ckp..”its ok... I always waiting for you. Hope still dpt jd bestfrend awk..”

Dlm persahabtan tuh, dia slalu jln2 ngn girl tu mrata-rata tak knal siang mlm...Biasa la...member, kan.....????

Pd hal, kalau btul dia cintakan girl tuh, dia akn cuba jg maruah girl tuh.

  • ok....this boy mmg baik ar..dimata pmpuan... Ayat dia ckup harmoni...

“wak...jom jalan2...borink giler. Dah beku otak nih, study...”.

Girl tu ckp... ”ok...tapi saya bwak kwn bley tak?takut nnti org pikir apa plak.”

Dgn pnuh gntleman... ”apa slhnya...sgan la plak, kalo kita berdua je..”

girl tu mmg terharu n dlm hati, "so sweet....really understanding..".

Kat sini mmg slalunya girl terpedaya n cair hbis ar...pd hal sbnrnya dlm hati laki...

sj jew...tnjuk baik....nampak ar cam hormat dia...bdak uia la ktakan...hah,hah,hah...”

Mmg nampak SEPERTI rekaan n agakkan smata2... Girl akn ckp,

“tak smua laki cam tu, kowt...”.

Dan kalu tny llaki, llaki tntu tak akn mngaku. Tapi ingt2lah pesanan Rasulullah.. Apakah ciri plg jelas tuk knali lelaki yg baik... Siapa lbih bnr, Rasulullah ke..bf anda???

Wahai saudari...sbnarnya anda jarang sdar...mudah sgt nk knali n bezakan antara llaki yg baik dgn yg jht...mmg anda tak bleh bca air muka kami...jd Rasulullah ajar anda..Anda sj yg tak prasan...

Rasulullah pernah berpesan,

“wahai lelaki, tundukkanlah pandangn mu...jagalah mata mu”.

Lelaki yg baik akn sntiasa menjaga pndangn matanya..

Cirinya sgt mudah dilihat, tapi sangat sukar ditemui...

Girls...cuba fikir balik...apa hadiah istimewa yg mampu anda brikan kpd suami anda nanti.. hadiah yg mampu bezakan antara dia dr lelaki2 lain, andai tubuh anda dah pernah disentuh oleh rmai lelaki...

Lelaki mana pun...akn terasa andai dia tahu,

ok...dlu bini aku ni pnah kluar dgn this guy...this guy tahu apa favourite dia...slalu shopping n jln2 dia suka jln dgn this guy kt skian2 tmpat..suka mkn apa..dia ketawa cam mana.....

“Lelaki...pikir2 ar skit bro...kalau kamu nak bwak anak dara org n wat dia cam bini kamu, kahwin ngn dia...ko angkut dia kesana kemari... esok dia tu jadik bini aku...walaupun aku tak jangka n ikutkan tak nak pown, tapi dah itu takdir aku! aku tak nak hampas beb. Sape nk bekas ko??walaupun ko tak pnah sntuh dia!”...

Ok....alright..alright.....smua llaki akn ckp cam tu..for sure..kalo kita dah tahu n nmpak sorg mamat nih ber'romantic' dgn girl yg akn jd istri kita... Mmandangkan kita tak tahu siapa yg akn jd isteri kita, so...jgn buat mcm tu kt ank org...fikir2 ar sndiri... Kita ni Islam....Nak ke...kna cam tuh? B4 kahwin...ada jantan mna2 ntah bwa isteri kita ngn pnuh drama mcm bju dia??

Wahai gadis....ingatlah..sesi perkenalan sblum perkahwinan hanyalah sewaktu dalam pertunangn..

Dlm Islam, tak penah wujud istilah “cop”, “couple”, “dating”, dsb..yg wujud hanyalah pertunangn n pernikahan...

Jgn skali2 anggap,

“k...aku mmg jahat, so ssuai ar ngn mamat nih. Keluar sma2 pown tak pe ah..dah dua2 jht...lg pown nanti ak nk kawin ngn dia jg..”.

Ssungguhnya jodoh pertmuan i2 di tangn Allah...

Once andai anda dpt suami yg baik....menyesal pun tak guna...yg pasti...anda cuma akn rsa kesal dan bersalah seumur hdup....Pasti tak ada seorg pn manusia rela hdup dgn rasa ksal..

Stiap insan itu pernah mlakukan kesalahan...andai telah terlanjur...bersamalh kita bertaubat kpdNya.. Allah sntiasa bri pluang tuk kita brubah slagi Dia izinkan jantung kita berdenyut.. Kita tak tahu bila ia akn berhenti...Disaat denyutan itu berhenti..maka tamatlah masa yg Dia bg tuk kita...

kredit from: Abu Al Mu'minun

Monday, November 15, 2010

Latest update dari SeCaNgKiR KoPi

aku sekarang baru je lepas present FYP (Final Year Project). maknanya, ini adalah semester akhir aku disini. and also, minggu terakhir di Dungun.
alhamdulillah. sngat bersyukur sebab semua ni hampir selesai. segala perit jerih ini satu hari nanti pasti akan jadi kenangan manis. bukan ke kenangan manis tu datangnya dari perjalanan hidup kita? ini lah perjalanan hidup aku sebagai seorang pelajar.
insyaAllah...

nota kaki: terima kasih kepada semua pihak yang membantu dalam menjayakan dan menyokong aku selama ini.
p/s: esok present poster pulak utk fyp. lebih ramai orng akan datang. huhuhu... xsabar nak balik raya. tapi naik raya kene hantar pulak report dan lepas tu start keje pulak. wah... xde gap nak enjoy2 pun. huhuhu

Thursday, November 11, 2010

Merdeka!!! tapi cume separuh merdeka.

Dengan ini, aku mengistiharkan bahawa aku sudah abis periksa. :)
yeahhhh!!!! xde pecah2 kepala n stay up malam2 nak wat homework. cume skng kene bersedia nak masuk ke alam pekerjaan.
start 1hb 12, maka aku dengan rasminye bertukar status dari penganggur ke pekerja yang berkaliber. cewahhh kau. :) tapi yang xsyioknye xsempat nak cuti lama2 plak kat umah T___T
sedey bile mama tepon tanye, "adik betul ke dah nak keje? xnak duduk kat rumah dulu ke tolong mama?" adoyaiiii.... ayat yng yang aku sangt serba salah nak keje.
tapi kan... dalam gembira2 dah abis periksa, ada tinggal 1 je beban yang masih tertanggung. FYP.. hari jumaat hantar full report. hari isnin presentation n selasa presentation poster. OMG.... banyak lagi kene add dalam system. help needed here... :((
ok... sambung buat FYP. wish me luck.

Sunday, November 7, 2010

Adoyaii....

korang penah wat keje 24jam non stop kecuali g toilet, makan dan minum?
korang penah menaip dan pandang skrin komputer korang lebih dari 24jam non stop?
korang penah minum kopi n nescafe sampai 3cawan sbb nak stay up 2hari?
hahaha.... tu la yng telah berlaku sekarang. aku tidur cume lepas azan subuh dan bagun lepas jam8. gile penat badan 2 minggu berturut2 sudah.
ni semua untuk FYP....

Thursday, November 4, 2010

Mona fendi

korang masih ingat pasal kisah mona fendi? pembunuhan ngeri seorang datuk (Datuk Mazlan Idris, Ahli Dewan Undangan Negeri Pahang) tahun 1993 lalu. masa tu korang umur berapa tahun? aku masa tu masih kecik lagi. darjah dua. masih kecik, hitam, kurus dan berhingus. tapi aku tau skit-skit pasal mona fendi ni. baru2 ni, ada kawan kat fb yang share video mona fendi ni. rupanye dia ni penyanyi la. hahaha... aku pun baru tau. dia pernah masuk muzik2 untuk pertandingkan lagu 'ratapan anak'
akibat dari video tu, aku rasa sangat2 nak tau rentetan kes ni. hampir seminggu aku dok google baca forum dan artikel pasal kes dia ni. aku xada sebarang komen pasal kes ni dan aku harap, jangan la ada yang menghina dan memburuk2kan dia dan keluarganya lagi. rasa sedih sangat bila baca luahan perasaan anak2 dia yang dihina dan dicaci oleh masyarakat.
nota kaki: cerita 'dukun', lakonan Umie aida pun xjadi ditayangkan untuk menjaga sensitiviti sesetengah pihak. konon cerita ini diadaptasi dari kes mona fendi.

Wednesday, November 3, 2010

lelaki dan ketinggian

entry ini khas buat lelaki rendang (^__^)
kau kata kau bz buat fyp. tapi hari2 kau update blog ko kan. hahaha... peduli la. release tension kejap la. mana bleh makan fyp, tidur fyp. kena la jugak bercinta, berfb n berblogging. lalala. ok... pada pandangan korang, mcm mana korang menilai kehenseman seorang lelaki. mata diakah, warna kulit diakah, rambut diakah ataupun sikap diakah? dulu masa kecik2 selalu beranggapan lelaki yang macho adalah TALL, DARK n HANDSOME... tapi tu dulu la. masa belum matang (bercinta). (^_^)

kalau tanya aku sekarang, macam mana lelaki yang aku rasa hensem, aku akan jawab "tak tinggi sangat, xgemuk sangat, rambut kerinting, kening tebal, telinga capang dan senyum malu2 kucing" - (Mr. S, adakah anda tau siapa yang saya maksudkan T___T)
ok... tapi ramai kawan2 perempuan yang sukakan lelaki yang tinggi dan agak2 berisi sikit. kenapa ye? ada yang cakap akan rasa protected. betul ke?? tapi lelaki2 kat malaysia ni ramai yang mempunyai ketinggian yang sederhana ala2 rendang gitu. mcmaner nak cari makan? hahaha... lagi2 kalau hati dah terpaut dengan gadis cantik yang tinggi dan ala-ala model. gile kau nak jalan sebelah pun rasa xconfident.
tapi.... nak tau xada berita gembira untuk para2 lelaki ini iaitu dengan adanya kasut zirafah a.k.a GIRAFFE SHOES. kau ingat perempuan je ada high heel ke? lelaki pun ada tau... T___T
malas nak cerita banyak2. korang pegi la tengok website dia kat Giraffe shoes. ni ada sikit gambar and info how this shoes work.






nota kaki: so guys, boleh la sambung angan-angan nak cari awek model yer :P (Mr. S, nota ini bukan untuk anda. anda saya punye. hehehehe)

Tuesday, November 2, 2010

mcD Dungun

kawan-kawan yang ada kat dungun.....!!!
ada berita baikkk....
dungun dah ada mcD a.k.a mcDonalds :)
baru bukak semalam...
ok bye...
nak pegi makan mcD. jakun gile kau... T___T

Monday, November 1, 2010

GiantPolar kreatif

blog aku makin senyap sekarang kan. aku xada masa nak update. dgn exam n fyp (Final Year Project) yang xsiap-siap lagi. memang xada masa nak update. banyak cerita yang nak share tapi.........
walaubagaimanapun, hahaha... ayat dalam buku okay sebab dah terbiasa taip ayat melayu penuh n google translate je. so, xpayah nak pening-pening fikir ayat nak buat report fyp. hahaha... punye pemalas kau. patutla supervisor asyik complain ayat kau macam ayat budak darjah satu. lol.
dah.. dah.. abis cerita pasal fyp. walaupun aku xupdate blog, tapi aku masih blogwalking. cuma malas nak tinggal jejak. malas menaip kot. hahaha... nak dijadikan cerita, aku blogwalking ke MY ARI blog. n aku pun tertarik dengan blog yang di suggestkan iaitu giantPolar. memang cool n creative. uol's pergi la tengok ek. kat sini aku share skit dengan korang. tapi WARNING untuk korang, nak share apa2 bahan dari sini sila bagi kredit sekali ye.. tapi bukan kat blog tu aje. tapi dari mana2 blog atau bahan sekali. sile2 la rajinkan diri untuk bagi kredit sbb untuk menjaga harta intelek. hahaha... ok, aku bukan nak ceramah ethic in IT pun. hahaha...






ok nak g mandi semayang n sambung belajar. esok ada paper. byebye...

p/s: 내 시험에 행운을 기원합니다.