Tuesday, November 29, 2016

Cinderella Glow & Slim - review

Alhamdulillah haritu layak dapat free trial utk product Cinderella Glow & Slim.

1botol free trial untuk kegunaan 1bulan. 1 hari 1tablet.

Aku biasa ambil pagi lepas solat subuh tu. Kemam2 sementara nak buat breakfast.

Sedap. Rasa dia mcm makan gula-gula je. Tak rasa perit tekak mcm sesetengah supplement.

Oh ye..  Sblum makan Cinderella ni,  ada juga yg sarankan makan ubat cacing. Dan kebetulan ada balance ubat cacing beli masa mengandungkan arwah umar, aku makan la. (ubat cacing tak boleh diambil oleh wanita mengandung ye).
Kenapa kene makan ubat cacing? Salah satu sebab adalah cacing yang ada dalam badan kita ni makan nutrisi yang ada dalam badan. Jadi tak guna la kita makan supplemet kalau tak makan ubat cacing. Dan ubat cacing bukan hanya untuk anak-anak je tau...

Pengambilan air masak yg mencukupi (8gelas)  juga penting untuk dapatkan hasil kesan yg maksima..

Ok selepas amalkan selama 1bulan, ini review jujur..

1) kulit moist.
Aku mmng ada kulit kering dan mengelupas. So sepanjang amalkan produk ni, kulit rasa lembab dan tak mengelupas.

2) rambut tak gugur.
Mak-mak yang ada anak kecik tau la sensaranya bela rambut panjang. Aku perasan sejak amalkan product ni, kurang rambut gugur. Kalau tak mmng ya ampun la.. Seram tengok.

3) tumit kaki licin.
Kaki aku selalu pecah2. Kadang nak tidur smpai kene pakai stokin sbb tak selesa kaki sangkut kat selimut.. 😭😭😭
Lepas amalkan Cinderella, tumit kaki jd lembut dan lincin.. Serius wehhh...

4) selera makan?
Minggu pertama je tak kuat makan. Minggu selepasnya mcm biasa. Makan mcm gajah. Tp.. Tp.. Tp.. Berat tak naik. Hahaha.. Best kan...

5) kuku cantik.
Mcm entry aku yg dulu, aku ada masalah kuku. Tak tau nak kata sakit apa. Erm.. Mcm kuku terpisah dr isi la senang cerita. So, masa amalkan Cinderella, kuku aku sihat. Tak terpisah da. Dan berkilat..

Ok. Tu je kot aku boleh review.. Tang jerawat, jeragat dan perut jerawat jgn tanya aku. Aku tak ada masalah tu.. Parut aku semua parut old school. Zaman main paya kecik-kecik dulu. So mmng aku redha kalau dia kekal disitu. Hahahaha.  

Mana nak product hebat ni? Ko google je Cinderella Glow & Slim.

Aku mmng tak jual. Dulu aku jadi dropship jugak la sbb product bagus. Tp sbb aku dah sibuk membaking, jadi malas plak nak jual. Hahaha...

Ok.. Selamat mencuba dan selamat berCinderella... 




Friday, October 7, 2016

Pengubat rindu

Dah lama tak update blog ni...

Sbb tiap kali visit mesti teringat arwah umar..

Kawan-kawan yang mengandung sama-sama dulu masing-masing dah selamat bersalin..

Alhamdulillah.. semuanya makin mudah..

Aku ingat lagi waktu-waktu masih mengandungkan arwah. Tiap pagi aku menangis. Tiap saat aku berfikir.

Lahirnya dia untuk menghadap yang Esa..

Tapi sekarang aku dah tak menangis..

Cuma aku rindu. Bayangan kecilnya yang cukup sempurna pada mataku..

Dan sekarang aku serik... fobia untuk mengandung lagi... doakan aku...

Sunday, June 5, 2016

Anencephaly - the worse

Masuk harini genab 3minggu Muhammad Umar tinggalkan ibu..

Aku rindu.. aku masih lg menangis.. teringatkan kaki kecilnya.. tangan kecilnya.. jari jemarinya yg halus.. hidungnya yg mancung...

Hari2 berlalu masih lg sukar pd aku.. lagi2 bile g pasar, mall nampak baby newborn..

Sakit mcm tertusuk ke hati.. kat situ jugak aku menangis.. rindu pada si kecil anak syurga ku Umar..

Suami plak asyik bz skng. Keje 7hari seminggu.. lg aku rasa sunyi.. bosan dan teringat2 pada Umar...

Smlm, akak aku bgtau yg dia pregnant lg.. insyaAllah bersalin bulan 2 tahun depan..

Aku? Dan2 tu jugak menangis... aku rindu sgt kat Umar...

Jika Umar masih ada, saat akak aku bersalin Umar masuk 5bulan. Mungkin Umar baru pandai nak meniarap...

Apapun, aku gembira untuk akak aku... semoga semuanya selamat...

Amin...

Monday, May 30, 2016

Pantang tanpa baby...

Harini emo sgt...

Sebenarnya hari2 emo.. muka naik jerawat bnyk sgt... 😭😭😭

Sejak umar tak ada, hari2 ibu stress.. berpantang tanpa baby lg stress...

Mmng rehat banyak.. sbb tak kena kacau dgn baby.. tp mental tak kuat...

Banyak rehat mean banyak masa teringatkan umar.. 😭😭😭

Dah 2minggu umar tinggalkan kami... ibu rindu umar..

Rasa nak lari jauh... tp tak tahu kemana...

Rasa sesak nafas umpama lemas... tp masih bernafas...

Sakit...

😭😭😭😭😭

Ibu rindu kamu...

Please dont judge...

Setiap tindakan ada penyebabnya...

Please... dont judge...

Kalau rasa diri sendri betul, buat utk diri sendiri bukan paksa org utk buat ikut kehendak kamu...

Kadang2 kata2 kamu buat kami rasa stress, marah, benci dan bergaduh antara kami... kamu tak tahu apa yg kami hadapi...

Jgn samakan kami dgn kamu...

Cuma doakan kami sahaja...

😭😭😭😭😭

Stop -ve word.. its hurt..

Monday, May 16, 2016

Terminate of pregnancy 21w

Aku masuk wad hari rabu 11.5.2016

Pada harijadi suami...

Selepas scan lagi sekali dengan doc di hospital selayang.

Ubat cervagem masuk 5kali sehari dlm tempoh 3jam sekali.

Hari pertama masuk 4 kali. Start pukul 7pg.

Terus rasa kontraksi tp tak ada bukaan smpai pil ke 4.

Jumaat masuk lg 5 ubat seawal jam 7pg sehingga jam 11 mlm. Bukaan 2cm. Jam 6ptg masuk mmng sakit sgt smpai mintak pain killer...

Sabtu doctor bg rehat. Katanya masuk ubat banyak kali takut rahim tak kuat..

Ahad jam 8 masuk balik ubat. Bukaan 2cm. Selepas 1jam baring, aku bawak jalan2, berkawad sehingga rasa sakit kontraksi.

Balik ke katil je terus air ketuban pecah. Aku panik.. jam 10pg.

Doktor cek bukaan 3cm.

Tak larat nak jalan sbb sakit makin kuat. Mintak ubat tahan sakit.. mula rasa lega sikit...

Berdoa suami lekas sampai sbb waktu melawat jam12.30

Suami smpai, nurse pun smpai bg baju salin bersih sbb aku dah lencun abis kene air ketuban.

Aku mintak suami teman sekali aku salin dalam bilik air sbb takut jatuh.

Mandi air panas.. sgt2 lega.. rasa kuat skit sbb rasa kontraksi da hilang... tp tetiba rasa mcm ada benda nak keluar...

Rasa mcm ada ketulan darah masa period.. tp rasa mcm ketulan besar. Terus mintak suami panggil nurse.. Berlari suami panggil nurse.

Muhammad Umar lahir.. tanpa rasa sakit.. lahir tanpa nafas.. terkaku aku kat situ...

Menangis dan menjerit panggil suami..

Ya Allah... hanya Allah yg tau perasaan aku..

Suami, doktor dan nurse smpai... nurse ambil umar dan masuk dalam bekas.

Suami papah aku ke katil. Dan doktor uruskan semuanya hingga uri keluar..

Umar, nurse bawak ke bilik mayat dan keluarkan surat kematian...

Aku? Hanya Allah yg tau perasaan aku..

Aku sempat lihat betapa kecilnya jari2 dia.. kaki dia, hidung dia yg mancung, muka yg macam abg iman, dada, tangan, perut, nampak tulang2 rangka dia... cukup sempurna.. cukup cantik kejadiaannya.. kecuali kekurangan dibahagian atas matanya.. kosong..

Ya Allah... dia sangat cantik..

Aku rindukan dia...

Sunday, May 8, 2016

Mothers day

Selamat hari ibu...

Utk semua ibu2, bakal ibu dan wanita diseluruh dunia.. ibu bukan je  ada pada seorang wanita yg dah beranak.. tp ibu adalah setiap wanita yg penuh kasih sayang...

Tak tau kenapa harini aku rasa stress skit..

Aku teringat.. tinggal 3hari je lagi utk next appoinment aku..

Apa jd lepas tu?

Mana anak aku yg aku kandung 20minggu ni nanti?

Aku takut...

Aku takut nak bayang mcmaner penerimaan aku nanti.. aku jd sesak nafas..

Ya Allah... aku sayang dia.. aku cintakan dia...

😭😭😭😭😭

Sunday, May 1, 2016

Pain... journey with anencephaly

Apa aku rasa? Tak boleh nak gambarkan...

Kadang2 rasa sesak nafas, rasa marah, rasa iri hati, rasa benci, rasa sayang, sedih... kadang2 rasa mcm org gile..

Tak boleh tdo malam... bila terbangun tengah malam, tangan terus pegang perut.. mencari2 pergerakan si Umar.. ye.. aku namakan dia Umar..

Isnin, aku dengan suami ke hospital selayang bawak surat dari hospital annur.

Doctor suruh jumpa haritu jugak.. jam 1tghari baru jumpa doctor.

Doktor india perempuan. Interview aku dan suami dan scan perut. Tak cakap apa2 dia terus panggil doktor lain. Doktor cina lelaki..

Yup.. baby anen..

Ya Allah... bukan ayat tu yg aku nak dengar saat tu..

Aku cakap kat doktor lelaki tu.. apa risiko kalau aku teruskan kandungan?

And dia jawab ' why you nak penat2 carry dia smpai 9 bulan padahal you tau yang dia tak boleh hidup?'

What??

Sakit hati aku dengar.. yes.. he just a men.. apa dia tau.. bukan anak dia.. bukan dia yg mengandung... bukan dia...

Then, doktor india tu terus schedule kan ptg tu utk proceed termination of pregnancy.. tp kitorang mintak hari rabu sbb blum ready...

Balik rumah, aku down gile.. aku menangis puas2.. aku stress...

Rabu lepas, patutnya aku admitted ward. Tp aku tak nak. Kami pakat tak nak terminate. Biarlah dia pergi sendiri. Kami tak layak akhiri perjalanan hidup dia..

Kami pergi jugak hospital utk tukar plan.. pihak hospital refer aku ke doctor o&g yg kat ward.

Doctor mualaf perempuan..

Lama jugak jumpa sbb nak clearkan semuanya..

Dia scan lagi sekali dan jelaskan dengan lebih detail pd kami tentang keadaan baby dan risiko2 yg akan kami hadapi utk teruskan..

Dia bg kami appoinmet lg 2minggu utk fikirkan keputusan...

Aku tak tau apa yg akan berlaku lagi 2 minggu..

Aku takut..

Tiap kali baby tendang perut, aku happy.. aku tau dia masih hidup dalam rahim aku.. tp smpai bile??

Ya Allah... aku tak kuat...

Suami mula belajar cara2 pengurusan jenazah... tp aku rasa benda tu salah...

Bukan ini caranya nak sambut kelahiran... bukan sambut dengan kain kapan...

Aku rasa aku jahat sgt sbb cuba lawan takdir.. aku blum kuat...

Lagi2 bila dapat tau kawan2 mengandung, kawan2 dapat baby... sakit... sakit sgt hati aku...

Aku tau aku kejam... patutnya aku happy utk kawan2 aku.. tp aku marah sbb aku sedih aku smbut kelahiran anak aku dengan kain kapan...

Dan yg paling buat aku marah bila aku yg tamatkan perjalanan hidupnya...

Aku tak kuat...

Jgn hukum aku sbb korang tak rasa apa yg aku rasa...

Jgn hina keputusan aku sbb korang bukan aku...

Ya Allah.......

Sunday, April 24, 2016

My baby im my womb

Aku dpt tau yg aku mengandung masa tu baby nayla baru 10 bulan lebih..

Mmng aku frust.. aku rasa penat sbb blum ready utk mengandung lagi...

Bila aku dah mula muntah2, penat2 sbb mengandung, lg la aku frust... smpai pernah terfikir bestnya klo ada anak 2 je.. lagipun da cukup sepasang...

Ya Allah... aku silap.

Aku silap sgt sbb terfikirkan mcm tu... aku sayang sgt baby yg aku kandung kan ni..

Maafkan ibu baby.. ibu perlukan baby dlm hidup ibu.. ibu cintakan baby...

Suami...
Penerimaan suami mulanya dia sgt2 terkejut.. dia jangka baby cuma masalah mcm emir arshad. Mcm yg aku jangka..

Tp bila doktor kata terminate, dia terdiam.. nampak muka dia berubah dan mata dia merah..

Seharian kami buntu..

Skng suami dah semakin ok. Cuma aku masih terkesan lagi...

Layanan suami pun semakin baik. Apa je yg aku nak makan, dia carikan. Sbb katanya baby nak makan. Ini lah masanya dia berbakti pada baby..

Smlm keluar pergi beli susu iman.. nampak sorang ibu tengah dokong baby yg baru lepas pantang, aku terus terpaku.. tak mampu nak buat apa...

Iman dan nayla la kekuatan aku masa tu.. suami pergi solat masa tu.. terus aku cium kepala iman nayla dan menangis..

Ya Allah... kuatkan la hati aku menerima ujian mu...

Mlm tu suami cakap kat aku, kita bertuah sbb Allah s.w.t uji kita mcm ni. Dia tak lupakan kita sbb tu Dia uji kita mcm ni.. supaya kita lebih dekat denganNya..

Dan doktor kham yg scan aku jumaat lepas pun ada pesan kat aku sblum aku tinggalkan hospital..

Dia pegang tangan aku dan kata yg aku bertuah sbb kandungkan ahli syurga. Allah s.w.t dah janjikan syurga untuk anak aku ni..

InsyaAllah aku makin kuat.. cuma aku perlukan masa.. masa utk bersama2 lebih lama bersamanya..

Saturday, April 23, 2016

18w and anencephaly...

Pregnancy kali ni mmng plan nak ke private..

Lepas 18 minggi baru prgi klinik. Sblum tu, makan ubat farmasi iberet folic mcm masa mengandungkan alisha...

Vitamin makan kadang2 skip...

Teruja pagi td nak jumpa keluarga baru.. budak2 pun ok je.. sgt berkerjasama walaupun kene tunggu lama...

Masuk2 bilik Dr. Khamsiah, kene interview skit pasal detail previous pregnancy..

Lepas tu pemeriksaan fizikal secara terperinci sbb 1st time datang..

Then baru scan... Dr. Kham panggil suami sekali kot nak tengok baby...

Its a boy... masa tu aku happy sgt2.. mmng harap baby boy..

Happy tengok baby gerak2... until Dr Kham cakap..

'Awak mmng 1st time cek ke? Tak penah cek mana2 lagi?'

Aku cakap la mmng tak de cek...

Dr. Kham cakap, bayi mcm ada masalah... terus dia panggil Dr. Pakar sorang lagi...

Mcm tak dr tempurung kepala...

Aku dengar terus beristifar... Ya Allah... dugaan apa ni..

Air mata dah start meleleh... tak pe... aku boleh jaga baby sepanjang hidup aku... aku cakap dalam hati..

Dr Kham cakap lg, pernah dengar pasal anencephaly? Baby tak ada tempurung kepala dan otak...

Ya Allah... masa tu aku teringat emir arshad, anak buah aku yg ada masalah CP... tak pe... aku boleh jaga smpai tua...

Dr. Pakar yg sorang lg pun datang dan sahkan..

Dr. Kham tepuk2 aku smbil kata ibu kene sabar... dia ajak aku duduk kerusi...

Katanya peluang baby untuk hidup adalah 0%..

Dalam rahim baby mmng aktif dan bernyawa tp bila dah keluar, dia xmampu nak survive...

Dr. Kham suggest utk terminate pregnancy.. Ya Allah... mana sanggup ibu anak buat mcm tu...

Risiko utk teruskan kandungan adalah pada ibu. Sbb baby akan ada masalah masa nak bersalin..

Dr. Kham kata lebih baik terminate sekarang sementara baby masih kecil..

Tp mampu ke ibu???

Ya Allah...

Aku dah rasa baby tendang2... dah rasa gerakan baby...

Sakit... pedih... sedih... takut... keliru... semua ada...

Sepanjang mengandung kali ni mmng sgt2 mudah... ibu tak berapa morning sickness... ibu sihat dan kuat... rupanya anak ibu tak sihat...

Maaf kan ibu syg...

Tahu la yg ibu sgt cintakan kamu...

Aku blum decide keputusan.. nak rujuk ke hospital lain dulu...

Harap2 ada harapan lain...

Ya Allah... permudahkan lah urusan kami... kuatkan la iman kami... tabahkan hati kami...

Ibu sayang kamu....

Wednesday, February 3, 2016

Rezeki yg tak terjangka...

Alhamdulillah...

Si kecil nalya, hujung bulan ni genab 1tahun. Si abg iman plak dah masuk 3tahun lebih.

Makin cerdik.. makin bnyak perangai. Seronok tengok dorang main sama2, gelak sama2, gaduh sama2.

Nayla da tumbuh gigi 4. Comel je. Sbb giginya tak center.. hahaha. Gigi belah kanan atas, yg bawah kat tengah je. Bile sengeh nampak kelakar...

Iman pun dah banyak membebel. Siap boleh hafal dialog kungfu panda lagi..

Nervous jugak bile dapat rezeki lagi diwaktu anak2 masih kecik.. rapat2 plak tu.. nayla blum masuk 1tahun pun lg.. huhuhu...

Kesian sbb dia masih nak manja ibu..

Harap2 ibu kuat... ayah dan anak2 kene kuat jugak ye...

Apa2 pun alhamdulillah atas rezeki ini.. insyaAllah aku akan usaha yg terbaik.. terima kasih Ya Allah...

*mengidam nak makan rumpai laut yg fresh la pulak... huhuhu... jauhnya nak cari....

Wednesday, January 6, 2016

Last day...

Sekali lg untuk kesekian kalinya...
Last day kerja...
Will be fulltime housewife, fulltime mommie...
Semoga sy terus success..
Semoga kamu juga success..
Terima kasih...