Friday, June 26, 2015

Berkhitan / sunat baby girl... 260615

Setelah 4 bulan baru ada kelapangan nak g sunatkan anak dara baby ibu ni.. hahaha.. bukan xde masa tp asyik lupa je..

Next week, ibu dah start keje.. so, kena la sunat awal skit.. sempat la heal sebelum ibu masuk kene..

Buat kat rawang je. Rm43.

Ibu yg nebes tau.. ayah pun xmo masuk sbb nebes. Hehehe..

Procedure dia cepat.. Doctor tanya kot anak ada demam ke, tengok2 skit.. terus dia suh baringkan nayla kat hujung katil. 

Bukak pampers dan... kejap je siap.

Tak nangis walau sikit pun. Sbb kene bius kot.. 

Tanya doctor, bile boleh sembuh. Doctor kata malam nanti baik la ti.. hebat kan.. cepat betul baby nak sembuh. 

Tp doctor pesan jgn cuci pakai sabun dgn wet tissue. Takut sakit. Pakai air paip je.. 

Hehehe... anak ibu dah besar...

Friday, June 12, 2015

Perkembangan baby 3 bulan

Dah pandai ketawa sampai sedu.. klo dalam kereta tu, asyik duk pandang ibu je.. dgn harapan nak mintak ibu dukung la tu.. 

dah pandai meniarap.. Tp tak pandai baring balik.. dah tu pulak, masa meniarap xbleh tegur dia.. nanti leher lembek.. muka tersembam ke lantai... hahaha... belum kuat lagi... 

dah pandai main toy.. tp abg iman selalu rampas toy nayla.. hahaha... bila tunjuk toy depan mata, mula la tangan, kaki, badan, kepala dan semua anggota badan gerak2.. teruja sgt la tu.. bila dah dapat capai toy, terus masuk mulut.. hehehe...

dah xnak isap puting.. dah xnak isap botol... ayoooo... 

berat dah 5.9kg :)

Dah pandai main buih (air liur)... geram je rasa... 

Si bijak abg iman.. si bibir tebal jadi lagi tebal sbb duk main skodeng hantu pastu muka tersembam kat lantai... huhu.. sian anak ibu..

Pembuli adik nayla.. bila adik nayla meniarap, dia tekan2 kepala adik smpai tersembam.. pastu ketawa kuat2.. bila adik nayla tido lena, dia cubit pipi adik nayla kuat2... :)

Berat abg baby da 10.9kg.. ok la tu...

P/s: berat ibu baby plak dah turun lg 54kg... yeeeaah..

Kasi tukar

Setelah berhari2 ke redone rawang.. berhari2 email service center redone dan tone excel.. berpuluh2 call ke service center dan siap ke HQ redone kat puchong!!...

Yg center tolak ke branch, branch tolak ke HQ... last2.. cek dalam sistem HQ katanya status dah 'in used' dan status di branch plak 'pending registration'.. HQ suh email kes dan jawapan dalam 3hari.. tu baru jawapan ok.. bukan 3hari dah settle.. pastu siap kene bayar lg rm50 sbb rupanya masa register tu, staff tu sengal..

Utk port in no kene rm35 satu no.. dan utk beli no baru pun rm35 satu no.. yg rm10 tu hnya utk port in dari postpaid sedangkan aku prepaid..

Bengang dan bosan.. last2 amik je no baru. Tak smpai 10 minit dah settle..

Tp tetap bengang dgn customer service dia.. kitorang email tak reply kot.. so bila dia kata kes kitorang akan diemail dan respon dalam 3hari tu umpama mimpi je kot..

Branch pun kata, selama ini dia email jugak kes kitorang ke HQ.. tp xde jawapan. So....

So.. review aku utk redone ni... bab customer service dia mmng hampeh.. hampeh tahap hampeh sgt2 kot.. maybe sbb dia baru lg.. staff diorang pun xtau nak handle kes.. tp mcm kes aku, katanya branch salah isi form.. tu yg pending reject.. pending reject... branch plak kata selama ni xde masalah klo xisi bahagian tu.. so sana tolak sini.. sini tolak sana.. tp tak de apa2 solution.. xde respon dari HQ bile branch report...

Dari segi coverage.. so far ok sesangat.. sblum ni aku pakai celcom dan tone excel.. kalo time hujan lebat guruh berdentum tu mmng susah la nak dapat line. Pakai redone ni, haritu hujan lebat pastu tgk coverage dia tulis maxis. Maybe bile coverage dia tak ok, dia akan switch ke provider lain..

Dari segi internet.. so far aku pakai ok je.  Laju dan mantap..

Jimat atau tak tu xsure sbb baru berapa hari kan pakai.. tp dari redone ke redone, panggilan percuma.. hehehe..

Nak kata puas hati tukar ke redone pun xbleh jugak sbb masih bengang dgn customer service yg hampeh!!!

Sunday, June 7, 2015

Port in dari tone exel ke redone

Setelah kecewa dgn tone exel.. suami terus register ke redone. Kawan kata redone pun ok. Yg penting call dari redone ke redone adalah percuma. Maka boleh call suami dan mama 24/7. Bercakap sampai muntah.

Google dan jumpa kedai redone kat rawang ni. Buat satu no kene rm35. Buat 2 nombor kene rm45 dan 3 nombor kene rm55. Sbb mama punya prepaid tone exel ada lg rm70, maka buat no aku dan suami dulu.

Dalam 3 ke 7 hari baru sim baru diaktifkan.. tapi... tapi... tapi... masuk harini... dah 3minggu masih belum boleh pakai lg okay!!

Hari2 suami ke kedai tu follow up. Naik muak dah ke rawang.. bile tanya je katanya petang ni boleh on..

Cek dalam sistem, request utk port in kene reject sbb ic tak valid.

Cek punya cek.. siap telefon tone exel.. rupanya owner kene request sendiri dgn tone exel utk port in.. WTF....

Bile dah email... masih lg reject... email lagi.. request lg.. dan terus pending smpai skng..

Mmng bengang... ikutkan hati dah malas nak buat tp sayang nombor ni. Ramai kawan2 tau no ni.. huhuhu... so.. layan kan je la..