Friday, May 8, 2015

Warded di DEMC

Minggu yg sgt2 meletihkan.. dari cuti hari buruh, si bijak demam... baik demam.. suami pulak demam..

Suami demam lain macam... tahun lepas dia penah kene viral fever. Tp demam kali ni lebih teruk rasanya kata dia la..

Hari ke2 demam, suh dia try buat ujian darah. Memandangkan kat umah tu mmng banyak gile nyamuk kebelakangan ni..

Tp klinik just bg ubat demam je. Katanya ujian darah cume dibuat selepas 3hari demam.. so esok, klo xkebah jugak, baru buat ujian darah..

Tapi... tapi.. tapi... esoknya aku ada interview KPJ.. Maka tak pegi buat ujian darah.

Khamis.. hari ke 4 demam..
Pagi tu suami dah ok skit. Cuma pening2 kepala je katanya. Dia keluar umah jam 9pg sbb ada tender kat perodua. Kol 11, dia whatapps. Ajak g klinik buat ujian darah.

Balik dari perodua, nampak muka dia lemah.. cepat2 siapkan anak2. Aku capai je apa yg patut dan terus drive ke klinik kesihatan Serendah.

Dari jam 3ptg.. jam 6ptg baru siap. Biasa la kan klinik gomen..

Platelet 146. Doktor kata positif denggi. Tp tak masuk wad sbb doctor kata, klo semua kes denggi nak masuk wad, penuh la wad.. huhuhu..

Balik umah terus rehat. Sambil2 kemas apa2 yg patut. Esok klo demam teruk lg, nak ajak suami g cek in masuk private je.. sbb mlm tu suami mmng xboleh rehat. Anak2 demam.. aku pun dah start demam.. mmng tak larat la hai...

Pgnya, kol 4pg kot askar2 dah bangun.. asuhai.. dah la malamnya tak dapat rehat.. so, kol 8 terus ke DEMC, Shah Alam.

Ingtkan nak suh masuk Columbia Asia Puchong je. Sbb penah masuk situ. Tp kak dayang nak balik kpg. So, xberani nak stay umah dia sorang2. Tu yg ke shah alam. Boleh stay kat umah kak jat or kak noi je..

Smpai kat DEMC, buat ujian darah.. doctor suh masuk wad.. selayaknya dapat bilik 4 katil. Tp sbb sakit denggi kot. Tu yg dapat bilik sorang. Tp xpe.  Prudential cover..

Hari pertama masuk wad, jumaat.. suami nampak sihat je. Cume kurang makan. Segala jenis jus beli sbb katanya kene minum air banyak2. 100 plus smpai 3 botol kot. Hahahaha... masa ni platlet jatuh 107. Mmng risau...

Hari ke2, sabtu... badan dah start naik bintik2 merah. Platlet jatuh lagi... bg makan sup ketam dan buah kiwi. Alhamdulillah boleh jugak dia makan..

Hari ke3, ahad... suami pasif sgt.. mmng risau. Nasib baik anak2 tidur je.. platlet jatuh lg. Pg tu turun 70.

Makan puding je.. yg lain semua aku yg habiskan sbb dia tak boleh makan. Nak muntah. Sup ketam aku buat smpai ke sudah tak dimakan. Huhuhu..

Ptgnya doctor pusing.. alhamdulillah platlet dah naik 78. Doctor kata bukan denggi berdarah. Baru la hati ni senang skit.. huhuhu...

Tp sbbkan masih demam, doctor suh masuk air lg. Tgk result darah esok pg plak mcmaner...

Hari ke 4, isnin.. hari lahir suami.. hahaha.. sambut kat spital..

Sblum smpai spital ingt nak beli la makanan sedap2 skit sbb birthday dia kan.. tp takut tak boleh masuk mcm smlm je..

Sesampai spital je, tgk dia tgh makan cococrunch.. alhamdulillah... dah ada selera makan..

Dia kata doctor dah suh tanggal air dan cek lg lepas asar. Klo dah tak demam, harini boleh kluar.. dan platlet dah naik 108. Alhamdulillah..

4hari di spital.. bill rm4k++.. alhamdulillah semua ditanggung prudential.

Skang ni, bukan langgar kereta je masuk wad. Langgar dgn nyamuk atau tikus pun boleh masuk wad...

Alhamdulillah skng suami dah sihat.. asyik nak makan je.. dan aku plak makin fobia dengan nyamuk.. balik dari spital terus borong segala macam ubat nyamuk. Dari jenis bakar, karen, sembur dan sapu.. borong semua.. 24jam berbau ubat nyamuk dah umah ni... nasib la... hehehe...

No comments: