Friday, May 22, 2015

Sendu seorang ibu...

2 job aku tolak sbb sendu nak tinggalkan anak g keje.. huhuhu...

Banyak gak interview yg aku tak datang sbb sendu..

Nayla dah 2bulan setengah... dah pandai nak meniarap.. dah pusing badan separuh pastu jerit2 marah sbb tak lepas pusing.. dah pandai masuk tgn dalam mulut..

Iman plak dah pandai kira 1 smpai 3. Dah pandai cakap sikit2.. tgh toilet train..

Maka tiap kali dapat keje, ibu sedih.. kene tinggalkan anak2 kat org.. huhuhu...

Ibu sayang anak2 ibu.. ibu nak ada sentiasa dgn anak2 ibu... tamak kan ibu.. huhuhu...

Friday, May 8, 2015

Warded di DEMC

Minggu yg sgt2 meletihkan.. dari cuti hari buruh, si bijak demam... baik demam.. suami pulak demam..

Suami demam lain macam... tahun lepas dia penah kene viral fever. Tp demam kali ni lebih teruk rasanya kata dia la..

Hari ke2 demam, suh dia try buat ujian darah. Memandangkan kat umah tu mmng banyak gile nyamuk kebelakangan ni..

Tp klinik just bg ubat demam je. Katanya ujian darah cume dibuat selepas 3hari demam.. so esok, klo xkebah jugak, baru buat ujian darah..

Tapi... tapi.. tapi... esoknya aku ada interview KPJ.. Maka tak pegi buat ujian darah.

Khamis.. hari ke 4 demam..
Pagi tu suami dah ok skit. Cuma pening2 kepala je katanya. Dia keluar umah jam 9pg sbb ada tender kat perodua. Kol 11, dia whatapps. Ajak g klinik buat ujian darah.

Balik dari perodua, nampak muka dia lemah.. cepat2 siapkan anak2. Aku capai je apa yg patut dan terus drive ke klinik kesihatan Serendah.

Dari jam 3ptg.. jam 6ptg baru siap. Biasa la kan klinik gomen..

Platelet 146. Doktor kata positif denggi. Tp tak masuk wad sbb doctor kata, klo semua kes denggi nak masuk wad, penuh la wad.. huhuhu..

Balik umah terus rehat. Sambil2 kemas apa2 yg patut. Esok klo demam teruk lg, nak ajak suami g cek in masuk private je.. sbb mlm tu suami mmng xboleh rehat. Anak2 demam.. aku pun dah start demam.. mmng tak larat la hai...

Pgnya, kol 4pg kot askar2 dah bangun.. asuhai.. dah la malamnya tak dapat rehat.. so, kol 8 terus ke DEMC, Shah Alam.

Ingtkan nak suh masuk Columbia Asia Puchong je. Sbb penah masuk situ. Tp kak dayang nak balik kpg. So, xberani nak stay umah dia sorang2. Tu yg ke shah alam. Boleh stay kat umah kak jat or kak noi je..

Smpai kat DEMC, buat ujian darah.. doctor suh masuk wad.. selayaknya dapat bilik 4 katil. Tp sbb sakit denggi kot. Tu yg dapat bilik sorang. Tp xpe.  Prudential cover..

Hari pertama masuk wad, jumaat.. suami nampak sihat je. Cume kurang makan. Segala jenis jus beli sbb katanya kene minum air banyak2. 100 plus smpai 3 botol kot. Hahahaha... masa ni platlet jatuh 107. Mmng risau...

Hari ke2, sabtu... badan dah start naik bintik2 merah. Platlet jatuh lagi... bg makan sup ketam dan buah kiwi. Alhamdulillah boleh jugak dia makan..

Hari ke3, ahad... suami pasif sgt.. mmng risau. Nasib baik anak2 tidur je.. platlet jatuh lg. Pg tu turun 70.

Makan puding je.. yg lain semua aku yg habiskan sbb dia tak boleh makan. Nak muntah. Sup ketam aku buat smpai ke sudah tak dimakan. Huhuhu..

Ptgnya doctor pusing.. alhamdulillah platlet dah naik 78. Doctor kata bukan denggi berdarah. Baru la hati ni senang skit.. huhuhu...

Tp sbbkan masih demam, doctor suh masuk air lg. Tgk result darah esok pg plak mcmaner...

Hari ke 4, isnin.. hari lahir suami.. hahaha.. sambut kat spital..

Sblum smpai spital ingt nak beli la makanan sedap2 skit sbb birthday dia kan.. tp takut tak boleh masuk mcm smlm je..

Sesampai spital je, tgk dia tgh makan cococrunch.. alhamdulillah... dah ada selera makan..

Dia kata doctor dah suh tanggal air dan cek lg lepas asar. Klo dah tak demam, harini boleh kluar.. dan platlet dah naik 108. Alhamdulillah..

4hari di spital.. bill rm4k++.. alhamdulillah semua ditanggung prudential.

Skang ni, bukan langgar kereta je masuk wad. Langgar dgn nyamuk atau tikus pun boleh masuk wad...

Alhamdulillah skng suami dah sihat.. asyik nak makan je.. dan aku plak makin fobia dengan nyamuk.. balik dari spital terus borong segala macam ubat nyamuk. Dari jenis bakar, karen, sembur dan sapu.. borong semua.. 24jam berbau ubat nyamuk dah umah ni... nasib la... hehehe...

Thursday, May 7, 2015

Tone excel

Aku mmng pengguna setia celcom.. sejak dari abis diploma, terus pakai plan celcom. Plan 1 plus 3 masatu.. masa tu masih blum kawen lg.. fasa bercinta.. so mmng hari2 bergayut berjam-jam...

Lagi plak aku mmng jenis telefon mama hari2.. so, aku, suami dan mama.. cukup la 3.. call free.. msg free... masatu mana ada whatapps semua ni..

Mmng puas hati.. benti keje, smbung belajar kat uitm. Masih mampu pakai postpaid celcom.. puas hati sbb line kat kampung mantop.. lain2 telco, mmng xdapat kat kampung.. so mmng setia pakai celcom...

Baru2 ni.. kawan suami dok promote kat dia pasal tone excel ni.. prepaid that paids.. maksudnya, topup je, dapat duit.. ada org nak subscribe je, dapat duit.. ringkas kata boleh dapat duit.. kawan tu pun tunjuk la akaun maybank dia.. tone excel bayar dia 1k tiap bulan dan sentiasa bertambah...

Kawan tu cakap... pakai celcom pun, ko bukan selalu tepon bini kan.. tak kan nak gayut lama2 dgn bini.. boleh jumpa hari2 pun..

Suami pun minat... aku ok je la.. lgpun bukan aku yg bayar bill... hahaha...

Nak jadikan cerita, 1sim card tone excel tu rm90. Pastu sbb kan nak pakai no yg sama, kene pecah plan celcom. Tak boleh pakai 1 plus 5 tu.. so, 2 nombor kene pecah plan. Kene rm30.. bila on simcard baru, subcribe data plan.. hehehe..

Nak dijadikan cerita lagi... tetiba rasa tak puas ati plak.. sbb nak beli data plan, kene register by sms.. kene caj sms..

Nak call suami dgn mama, kene caj... celcom dulu tak yah pun..

Nak pakai data plan, kene jimat2 sbb dia kire by penggunaan.. klo beli yg 1gb, mean kene pakai 1gb. Kalo dalam tempoh langganan tu terlebih pakai, maka kene la caj... hahaha... celcom dulu xde.. dia cume kurangkan speed je..

Sbbkan kami.. (suami, aku dan mama) adalah jenis org yg suka call sesama sendiri... jenis suka berFB dan berGOOGLE (aku la tu).. maka... mmng tak jimat sgt2.. rm 70 topup boleh habis dalam masa seminggu lebih je.. hahaha...

Klo target nak berbusiness... cari2 org smbil dapat komisyen... yes.. mmng berbaloi.. tp kalo jenis laki pegi keje, sikit2 tepon dah makan? dah solat? Kat mana? Sehari 10 kali telefon... mmng sgt2 tak jimat..

Plus... kat kmpung haritu try on data plan, hntar whatapps kat suami tak lepas2.. klo pakai celcom dulu siap boleh share internet pakai kat laptop lagi...

Sbb suami rasa bengang..  maka dalam tempoh 2minggu pakai, terus tukar plan.. skng cuba2 pakai redone.. katanya jimat sbb call sesama redone adalah percuma..

Kite tgk ye nanti mcmaner... ni tgh tunggu no tone excel ni terminate dan on no redone..

P/s: ni pendapat peribadi saya ye.. sbagai pengguna tone excel selama 2 minggu yg mana penggunaan telepon bergayut lama2 setiap hari...
Mmng kalo laki keluar g keje.. hati rasa tak tenang.. sejam sekali mestu call. Nasib baik laki tak bosan.. makin suka adalah... hehehe...

P/s lagi: konon komisyen topup dan subscribe masuk bulan2.. tp hampeh xdapat pun.. cek online kat akaun tone excel ada la rm70 lebih.. tp dah masuk bulan baru, xde pun bank in dalam bank. Hahaha.. kene tipu...

Denggi..

Setelah bertarung demam 4 hari, baru la suami nak gagah ke klinik amik darah.. tu pun sbb dengar dr jiran sebelah yg jiran atas bukit tu kene denggi.

Since mmng tanda tu dah ada, so gagah la ke klinik dgn askar2. Tp tak mo g private ye.. nak g gomen.. hahaha... sekali dah sampai gomen, baru menyesal sbb ramai org. Dari jam 3ptg, smpai jam 6ptg baru siap..

Dan.. doc sahkan denggi. Platlet 146. So, doc tak tahan wad. Disuruh balik. Minum air buah, air isotonik, dan air masak yg banyak.. 3 liter sehari atau lebih.. tido pakai kelambu atau pakai ubat nyamuk.. dan makan panadol..

Balik dari rumah... aku plak demam.. huhuhu... harini masuk hari ke 2.. harap2 bukan denggi.. insyaAllah..

Tips dari kawan:

Minum jus kiwi- aku bg dia makan buah je. Tak buat jus pun...
daun betik- suh akak belikan jus ni kat kedai mamak sek 21, shah alam. Tp doctor nampak, dia marah... huhuhu... sbb tak tau kandungan lain dalam jus tu.. takut jangkitan kat hati...
100plus- beli smpai 3botol. Nurse suh buang gas sebelum minum sbb takut sakit perut. Perut kosong sbb tak makan kan..
Makan sup ketam- aku buat pakai ketam biasa je. Bukan ketam nipah.

Kita ikhtihar, doa dan semoga diberikan kesihatan yg baik.. insyaAllah.. doakan ye..

Wednesday, May 6, 2015

Demam...

Hi hohohoho...
Hi hohohoho...

Tiap kali arwah abah demam dulu, mesti tengok dia berselubung pastu sebut 'hi hohohoho...'

Dan tiap kali aku demam, mesti arwah suh aku baring kat pangku dan abah cakap, 'sian anak abah ni demam. Kecik-kecik dah demam'.. padahal masa tu kaki dah panjang.. dah terjulur keluar...

Tp tiap kali dengar abah cakap mcm tu, terus nangis.. manja la tu kononnya...

Skng, klo demam, sendiri jaga diri sbb anak2 dan suami akan demam kaw-kaw.. alhamdulillah, masih larat berbakti walaupun dalam kesakitan..

Alhamdullillah, nayla demam sikit je. InsyaAllah, ikut mcm ibu dia.. kuat lawan sakit..

P/s: nayla, kita perempuan.. nampak lembut tp kita paling kuat tau... kite kuat nangis tp kita tabah tau.. sbb kite perempuan.. tu keistimewaan kite..

Saturday, May 2, 2015

Cuti hari buruh

Utk pertama kali sejak kawen, balik kpg tanpa suami (kecuali waktu pantang)...

Apa kan daya, suami kene keje pada hari pekerja.. boleh?? Huhuhu...

Makanya, balik kpg dengan anak2.. dan kakak2 juga balik tanpa suami.. laki masing2 keje... boleh?? Huhuhu...

Anak2 bila dikampung mmng paling happy.. dapat main ayam, kucing, angsa... main lari2 kat halaman rumah.. main bola dlm rumah...

Yg letihnya mak2 la... si bijak pun sama.. main tak ingat masa.. padahal tghari panas terik.. org sibuk g masjid semayang jumaat, dia sibuk main batu bata kat luar rumah..

Sudahnya, ptg terus meragam dan demam. Suhu cecah 39℃ jugak.. ibu panik la.. dah la ayah jauh..

Nasib adik baby nayla ok je ibu tak tengok dia sgt. Si bijak melepet je sepanjang hari...

Cepat sembuh ye sayang.. ibu risau ni...

Friday, May 1, 2015

Selamat bertunang... si manis maisarah

Aku ada kawan yg cantik ni.. namanya maisarah.. harini dia tunang.. akhirnya... hahaha

Niat dihati nak datang.. tp apakan daya, ada halangan..

So.. selamat bertunang si cantik manis.. :)