Tuesday, March 31, 2015

Puting nyonyot aka pacifier

Hati ibu mana yang tak sedey masa nak introduce puting nyonyot kat newbornnya.. serius sedey..

Nape sedey? ~yela.. masa dalam perut, tak pernah pisah dengan ibu wahima ke tandas sekalipun. Lepas keluar perut, ibu selalu tinggalkan kejap.. nak masak la.. nak layan abang baby la.. ni ibu suh pulak saya isap getah apa tah.. xsedap langsung..~kengkonon si nayla yang cakap la..

Tu belum part nangis jerit2 tak mau puting nyonyot.. huhu.. tp kenapa nak bg jugak ek klo baby makin jerit kuat2? Sbbnya... ibu bukan 24 jam ada dgn baby.. kot ibu tak sihat ke, ibu g buat keje ke.. yg take over jaga baby adalah org lain yang sah2 tak de senjata rahsia iaitu tet... satu2nya senjata rahsia yg boleh buat baby calm dan senyum2.. ngada tau..

So.. terpaksa la.. tp ada pendapat kata kononnya puting ni boleh buat gigi jongang dan bile baby dah besar nanti, susah nak lepas..

So far, masa abg baby dulu tak de plak gigi jongang ke.. rasanya gigi jongang ni dapat dari gen kot. Klo keturunan ko jenis gigi cantik tu, cantik la gigi anak2 korang. Mcm aku, mama gigi jarang2.. aku dan akak2 aku pun menurun gigi jarang tu.. so... xyah la risau sgt. Lgpun nanti dah besar skit kan boleh pakai gigi besi.. boleh tukar2 kaler ikut baju lagi.. klo nak best lg, letak diamond.. baru bling bling...

Klo jangkitan tak boleh pisah dengan puting ni pun aku xde masalah.. si bijak dulu lebih berminat dengan tet dari puting.. dan bile dah tumbuh gigi, automatik dia reject puting. Anak buah aku, zara dgn emir pun mcm tu jugak. Maybe masa nk tumbuh gigi tu tak selesa kot.. tu yg reject puting.. klo si aidid plak, mmng kes nakal skit.. kene ugut2 baru hilang ketagih puting tu..

Tp ni ada sedikit tips dari aku utk elak anak ketagih puting.. jadikan puting tu sebagai senjata utk calm kan dia je.. bukan jd bestfriend dia.
Maksudnya adalah.... bila baby jerit.. bagi la dia nyonyot smpai dia tenang.. dah tenang tu cabut.. dia jerit sumbat lagi.. dan begitu la seterusnya.. dia akan paham sendiri.. jgn biarkan baby tertido lena sambil puting kat mulut.. agak2 dia dah pejam tu, cabut la puting tu.. tips yg sama utk breastfeed mommy utk elakkan anak bergayut je..

P/s: tips adalah untuk anak yg comel.. ada setengah anak tu jenis yang nak jugak.. nak jugak... yg tu ibu2 kene tabahkan hati dgr dia jerit sehingga keletihan.. hahaha... jgn mudah putus asa dan jgn mudah biarkan anak jd bos. Wakakaka...

No comments: