Tuesday, March 31, 2015

Puting nyonyot aka pacifier

Hati ibu mana yang tak sedey masa nak introduce puting nyonyot kat newbornnya.. serius sedey..

Nape sedey? ~yela.. masa dalam perut, tak pernah pisah dengan ibu wahima ke tandas sekalipun. Lepas keluar perut, ibu selalu tinggalkan kejap.. nak masak la.. nak layan abang baby la.. ni ibu suh pulak saya isap getah apa tah.. xsedap langsung..~kengkonon si nayla yang cakap la..

Tu belum part nangis jerit2 tak mau puting nyonyot.. huhu.. tp kenapa nak bg jugak ek klo baby makin jerit kuat2? Sbbnya... ibu bukan 24 jam ada dgn baby.. kot ibu tak sihat ke, ibu g buat keje ke.. yg take over jaga baby adalah org lain yang sah2 tak de senjata rahsia iaitu tet... satu2nya senjata rahsia yg boleh buat baby calm dan senyum2.. ngada tau..

So.. terpaksa la.. tp ada pendapat kata kononnya puting ni boleh buat gigi jongang dan bile baby dah besar nanti, susah nak lepas..

So far, masa abg baby dulu tak de plak gigi jongang ke.. rasanya gigi jongang ni dapat dari gen kot. Klo keturunan ko jenis gigi cantik tu, cantik la gigi anak2 korang. Mcm aku, mama gigi jarang2.. aku dan akak2 aku pun menurun gigi jarang tu.. so... xyah la risau sgt. Lgpun nanti dah besar skit kan boleh pakai gigi besi.. boleh tukar2 kaler ikut baju lagi.. klo nak best lg, letak diamond.. baru bling bling...

Klo jangkitan tak boleh pisah dengan puting ni pun aku xde masalah.. si bijak dulu lebih berminat dengan tet dari puting.. dan bile dah tumbuh gigi, automatik dia reject puting. Anak buah aku, zara dgn emir pun mcm tu jugak. Maybe masa nk tumbuh gigi tu tak selesa kot.. tu yg reject puting.. klo si aidid plak, mmng kes nakal skit.. kene ugut2 baru hilang ketagih puting tu..

Tp ni ada sedikit tips dari aku utk elak anak ketagih puting.. jadikan puting tu sebagai senjata utk calm kan dia je.. bukan jd bestfriend dia.
Maksudnya adalah.... bila baby jerit.. bagi la dia nyonyot smpai dia tenang.. dah tenang tu cabut.. dia jerit sumbat lagi.. dan begitu la seterusnya.. dia akan paham sendiri.. jgn biarkan baby tertido lena sambil puting kat mulut.. agak2 dia dah pejam tu, cabut la puting tu.. tips yg sama utk breastfeed mommy utk elakkan anak bergayut je..

P/s: tips adalah untuk anak yg comel.. ada setengah anak tu jenis yang nak jugak.. nak jugak... yg tu ibu2 kene tabahkan hati dgr dia jerit sehingga keletihan.. hahaha... jgn mudah putus asa dan jgn mudah biarkan anak jd bos. Wakakaka...

Saturday, March 28, 2015

Product review - moogoo scalp cream

Masa si bijak baby, kepala dia selalu ada sawan. Sawan kepala ni mcm kulat ke apa tah.. klo tengok betul2, nampak mcm kuping2 kelumumur.. tp dia lg tebal dan banyak..

Mcm2 usaha buat. Org kata letak minyak baby pastu sikat.. buat... tp smpai berdarah2 kepala.. hilang time tu je. Esok ada balik..

Org suh letak minyak kelapa dara, buat jugak.. mcm2 jenis jenama minyak pakai.. tp tak sesuai letak kat kepala si bijak.. letak kat tempat lain ok.. huhuhu..

Buntu... pastu kak dayang cakap emir arshad pakai moogoo krim sapu utk nappy rash. Kebetulan si bijak mmng kena rash yang agak teruk masa tu.. try g farmasi.. tetiba nampak plak moogoo scalp cream ni..

Sesambil tu beli jugak sbb nak ikhtiar. Alhamdulillah.. pakai sebulan je.. sawan kepala tu semakin berkurang dan terus xdatang da.. cara pakainya, lepas mandi tu sapu je kat sawan.. tp aku lumur banyak2. Mcm sapu minyak rambut. Hahaha... alhamdulillah sgt2.. smpai dah besar panjang ni sawan kepala dia tak datang2 da..

Aku beli moogoo ni sbb dia 100% semula jadi. Akak aku cakap krim yang dia pakai tu, dia terlupa nak tutup. Pastu nampak ada semut hurung. Mean, mmng 100% semulajadi. Product berasaskan susu lembu..

Suami pakai jugak scalp cream ni sbb masalah kelumumur dan kulit kepala yang teruk. Mmng sesuai.. tp rambut jadi agak keras. So stop pakai. Now, suami pakai minyak kelapa dara d'herb je sbb rambut lembut skit dan masalah kelumumur pun tak teruk macam pakai minyak rambut jenama lain..

Si bijak pakai tak perasan plak rambut dia jadi kasar ke apa ke sbb rambut baby kan mmng super duper lembut.. dan lepas sawan baik, stop pakai moogoo scalp cream tu.. dan sawan xdatang da... suka.. suka.. suka..

Wednesday, March 25, 2015

Perkembangan baby 1bulan

Semalam nayla turn 1month... tahniah sayang...

Sepanjang 1bulan ni aku masih cuba belajar perangai nayla. Perangai anak2 ni lain2.

Antaranya mcmaner nak buat bile perut kembung. Masa si bijak dulu, mmng xmasalah.. si bijak kuat kentut. Asyik2 kentut.. hahaha... ni nayla ni plak susah kentut. So cara yang aku buat adalah tiap kali dia kembung aku akan letak minyak panas kat betis dan tapak kaki. Lepas tu bukak baju dia dan guna jari usap2 perut dengan lembut. Nayla ni penggeli orangnya.. so dia akan mengeliat2 dan meneran2 bila di sentuh. Pastu, pegang dan angkat kaki dia mcm nak tukar pampers tu... alhamdulillah.. senang dia kentut.. hehehe...

Nak tido pun senang je.. tak perlu berbuai2 dan dodoi. Susukan sampai dia kenyang pastu sedawakan. Then bedung dan tepuk2 bahu dia sikit. InsyaAllah tido...

Tp masalah yang selalunya aku hadapi bile nayla susu, sedawa sangkut dia akan sedu.. aku perasa dia memang selalu sedu. Dari dalam perut lagi sbb masa dalam perut aku selalu rasa dia gerak2 ditempat yang sama dgn rima yg sama... so, apa yg aku buat adalah susukan dia.. tp mmng susah dia nak susu waktu sedu sbb da kenyang.. so alternatif lain, aku buat dia nangis... hahaha... jahat kan.. tp insyaAllah lepas tu ok..

Muntah.. yg ni paling ditakuti.. dalam seminggu, cume 2 or 3 hari je dia tak muntah. Ni bukan jenis muntah yang sikit mcm air liur basi tu je.. tp tahap terpancut2 dan keluar dari hidung... memang menakutkan.. sekali muntah abis baju, tilam, bantal semua kena.. apa yg aku buat, aku tak bagi susu banyak2 sbb takut dia kenyang sangat. Pastu lepas susu wajib sedawakan.. then tido make sure kepala dia mengereng... samada sebelah kanan or sebelah kiri... dan bila je perasan dia muntah atau mcm nak muntah, terus angkat dan dakap dia. Tepuk2 belakang dia.. tapi smpai sekarang pun dia masih muntah... harap2 dia sihat je...

Muka budak 1bulan g timbang dan cucuk kat klinik... 4kg.. tak naik pun.. huhuhu

Tuesday, March 24, 2015

Misi kuruskan badan lepas bersalin - part 2

Alhamdulillah... dah sebulan pun bersalinkan nayla.

Td cek berat.. dari 66kg skang 58kg.. target 53kg.. so 5kg lg nak kene buang...

Menu harian aku setakat ni adalah makanan org pantang (rebus2, buah2 dan makan banyak sbb breastfeed)

Harap2 part makan banyak tu tak memusnahkan impian aku utk kekal langsing. Wakakaka...

Perut masih buncit sbb tak pakai bengkung sangat n dah pun start minum air sejuk dalam pantang.. musim panas kot. Huhuhu

Friday, March 13, 2015

Kanser

Dalam seminggu ni dapat berita kawan sekolah menengah (sek tinggi kluang) mengalami musibah. Rabiatul adawiyah katanya sedang menjalankan pembedahan utk kanser rahim tahap 4. Aku rapat dgn dia masa form 2. Masa tu aku baru pindah ke STK dari sek men clifford. So tak ramai kawan lg. So dia antara kawan baru aku masa tu.

Salihah misdi, antara kenalan STK jugak. Tp aku tak rapat dgn dia. Sekadar kenalan satu sekolah. Skng koma di hospital sbb ada darah beku di kepala. (Sahabat ini telah meninggal dunia pada 23.04.15 setelah berjuang selama 2minggu dari koma. Semoga roh arwah ditempatkan bersama orang2 yang soleh. Alfatihah....)

Hati jadi sayu dan sedih jugak bila dapat berita tu. Semoga sahabat2 ku ini sembuh dari penyakit mereka dan dapat kembali menjalani kehidupan bersama suami dan anak-anak tercinta.. amin...

Teringat beberapa tahun lepas bila dapat tahu mama disyaki mengidap kanser. Ingat lagi, masa tu baru habis kelas semester 2 kat uitm dungun. Dapat call dari mama.

Mama baru abis cek up di hospital putrajaya dan mama kata doctor suspect mama kene kanser. Hanya Allah yang tau betapa takutnya aku masa tu. Aku menangis... tp mama kata jgn risau.. tak confirm lg. Next week akan ada test utk confirmkan..

Takut, sedey... tp aku tau mama lagi takut dari aku.. next weeknya, doktor sahkan mama kene kanser usus. Dan doktor terus set tarikh utk pembedahan.

Alhamdulillah, pembedahan berjalan lancar. Usus terpaksa dibuang utk elakkan kanser merebak ke tempat lain. Dan alhamdulillah kanser masih tahap permulaan. 

Dalam tempoh nak merawat tu mmng aku kerap ulang alik putrajaya-dungun-muar.. dan skang mama masih lg ada follow up di hospital putrajaya utk monitor kesihatannya...

Nasib baik juga mama dapat kesan awal penyakit dia bila dia perasan tiap kali buang air besar, najis ada darah. G klinik dua tiga kali, doktor kata buasir dan bg ubat. Masuk kali ke 4, tak baik2 jugak tu yg doctor buat surat refer ke hospital.. 

Alhamdulillah mama dapat harungi penyakitnya. Dan aku doakan kawan2 aku yg sedang ditimpa musibah, semoga urusannya dipermudahkan.. amin... 

P/s: prihatin pada setiap perubahan fizikal kita. 

Tahi lalat aku yg kat muka ni semakin membesar plak bile mengandung. Huhuhu... ngeri...


Mama lepas kene buat colon. Kene puasa 2hari. Siap buat kolon, dia nak makan mcm2.. layankan... hehehehe...

Thursday, March 12, 2015

Jaudis a.k.a. kuning

Alhamdulillah... sepanjang berbaby (ada newborn) ni, anak2 tak de sakit kuning.

Sebelum ada baby ni mmng xpernah tau yang sakit kuning ni bahaya dan mmng selalu terjadi pada baby..

Alhamdulillah... anak2 sihat masa baru lahir. Mungkin sbb faktor darah aku yg membuatkan kebarangkalian anak kena kuning tu rendah.

Sbb ramai yg kata kalo ibu darah jenis "O", senang nak kene kuning.

Tp walaumcnaner pun, aku tetap ikut tips yg doctor bg masa bersalinkan si bijak dulu. Kene kerap susukan anak dgn susu ibu supaya anak kerap kencing dan berak. So kuning tu akan keluar melalui najis..

Tiap 2jam kene susukan baby. Walaupun baby kerjanya tido je, kene paksa bangun utk menyusu. Hehehehe... apa yg aku buat nak suh baby bangun adalah dgn lap luka baby dgn tuala basah. Sure dia mengeliat2 bangun nak susu...

Tp si nayla ni klo bangun, sure mulut dia bising2.. jerit la, nangis la, sedu la. Tak mcm si bijak dulu. Bangun je senyap... smpai ramai yg kata si bijak ni tak de perasaan... hehehehe...

Info dr buku pink

Si nayla pakai baju abg... muka nampak kuning kan.. tp tu faktor pencahayaan kot. Sbb live tgk ok je.. nurse datang cek pun kata xde masalah.. alhamdulillah...

Adik baby...

Adik baby nama dia nayla nur alisha.. membawa maksud kejayaan cahaya yang dipelihara..

Semoga adik baby menjadi org yg berjaya.. menjadi muslimah yg baik.. dan dipelihara maruah dan imannya.. insyaAllah...

Monday, March 9, 2015

Cuaca panas...

Panas gile kot muar.. hujan seminit dua je... tak sempat nak sejuk..

Kat umah pasang kipas paling laju pun tetap panas kering bahang.. kesian kat anak2..

Last2.. mama suh sorok baby bawah meja.. baru la kulit baby nampak putih. Klo x nampak merah je.. kesian...

Abg baby plak, bibir pecah smpai darah. Suh minum air masak xmo.. asyik nak air manis je..

Sunday, March 8, 2015

Big baby...

Kelambu adik baby jadi mangsa abg baby.. kelambu ni murah je.. rm24 kalo tak silap. Beli kat tesco.. biar tak cantik asal murah... 

Playpen ni mmng abg baby punya dulu. Tp sejak masuk 1tahun, abg baby dah start tdo dgn ibu ayah... 

Alas ni pun mmng dia punya dulu.. so fefeeling baby ler tue.... 

Saturday, March 7, 2015

Hospital selayang

Seperti entry yg lepas.. aku bersalin di hospital selayang.. selepas tak jadi bersalin kat azzahra dan hospital kuala kubu bahru.. huhuhu...

Di dewan bersalin, nurse dan doctor yg aku nampak (2 kali datang dalam 1hari), semuanya perempuan. Akan ada doctor muda (pelatih mungkin) yg cek, seluk, review history. Kemudian akan ada doctor yg senior plak datang. Doctor junior brief skit2 dan doctor senior yg confirmkan apa nak buat lepas tu.. samada warded, masuk labor room atau suh balik..

So far, nurse dan doctor2 semua ramah, baik, sentiasa senyum dan sgt2 membantu..

Masuk dalam labour room, baru jumpa doctor lelaki.

Tak ramai sgt doctor atau nurse yg ada dalam labour room masa bersalin mcm kat hospital sungai buloh. Tak de la rasa malu sbb mcm pesta tgk org bersalin.. huhuhu... tp mcm aku, duk push2 banyak sessi tapi tak lepas2, last2 3 org nurse/doctor masuk.. huhuhu...

Suami boleh teman sepanjang berada dalam labour room kecuali masa sessi jahit menjahit. So masa tgh tahan sakit contraction tu, suami boleh la mainkan peranan sebagai tempat kene picit/gigit/cakar dan sebagainya... hahaha... kalo kat hospital sungai buloh, suami masuk bila betul2 dah nak bersalin je (bukaan dah 10cm). Mcm aku dulu, suami tak di update apa2 pun aku dah masuk LR. Smpai dah nak bersalin baru dia panggil suami. Tu pun sbb aku yg panggil2 suami.. huhuhu...

Kepakaran doctor, aku rasa hospital selayang lagi ok kot. Sbb masa amik darah, masuk jarum kat tgn sblum kene masuk dalam LR, aku rasa tak sakit. Prosess seluk2 pun tak sakit. Prosess jahit menjahit pun kurang sakit.. kat hospital sungai buloh, dah la salah jahit smpai kene bukak balik, cucuk jarum kiri kanan dan tercucuk otot tangan smpai aku tak boleh angkat baby smpai 6bulan!!

Untuk wad di hospital selayang, suami upgrade wad kelas 2. Ada 2 toilet, 4 katil dan aircond... keadaan wad cantik dan bersih. Walaupun tak secantik hospital sungai buloh dan putrajaya.. walaupun ada aircond, tp agak panas. Kalo waktu melawat lagi la berpeluh2. So rasa tak berbaloi plak upgrade wad semata2 nak bilik aircond. Tp bile fikirkan toilet dia ada 2, rasa ok la. Sbb tak payah nak que dgn org lain. Lg2 bile lepas bersalin ada masalah susah nak kencing.. huhuhu...

Makanan... so far ok je.. dah nama makanan org pantang kan.. telan je la.. 4 kali makan. Sarapan, makan tghari, minum petang dan makan malam. Bg aku yg kuat makan ni, rasa tak cukup makan.. hahahaha... so kalo jenis kuat makan mcm aku, sila bawak snek sendiri...

P/s: sila bawak kipas sendiri kalo nak lebih sejuk.. hahahaha..

Friday, March 6, 2015

Berpantang

Alhamdulillah... bersalinkan kali ini lebih mudah dari yg dulu...
Luka cepat sembuh, lebih bertenaga walaupun kene jaga 2 budak kecik dan lebih berpantang... hahaha..
Untuk set berpantang kali ni aku beli set air mancur. Ni pun selepas baca review beberapa org.. alasan aku beli set ni adalah sbb murah dan dalam tu ada mcm2 bahan utk berpantang seperti pil jamu, param, pilis, tapel, bedak sejuk dan minyak telon. Benda asas la utk berpantang.. beli mahal2 pun kalo pakai tak konsisten buat apa kan..
Set ni aku beli kat kedai worlds of herb di bukit gambir. Harga rm53 utk set yang pil. Aku survey tempat lain semua harga rm60 ke rm80. So alang2 pantang kat kampung, beli je la kat kampung...
So far aku pakai dan makan jamu ni, baby tak de masalah cirit-birit, kuning, kembung... semua tu xde.. susu badan pun banyak.. hari ke 4 bersalin dah kene pam sbb breast dah full gile. Huhuhu...


Utk luka epi tu, hari pertama hingga ke 2 (kat spital lg), mmng aku tak pakai apa2. Cuma kerap tukar pad dan panties. Kerap cuci luka dgn air paip.. nak tgk or pegang pun rasa ngeri kot.. hahaha...

Balik umah baru berani nak tgk pakai cermin kecik. Lepas cuci, keringkan pakai hair dryer. 

Tapi... masuk hari ke 6, luka makin sakit. Terutama bile lepas cuci... so, stop keringkan pakai hair dryer.. aku pakai kipas je.. darah pun dah semakin kering.. so baru berani nak sapu minyak gamat.. 

sehari je pakai minyak gamat.. luka rasa sakit jugak.. mama suh letak manjakani.. aku mmng dah siap2 asah manjakani tu dan jadikan serbuk masuk dalam bekas kecik. Tp xpandai pakai... tanya mama, mama kata sapu je kat luka.. 

sehari pakai, esoknya terus rasa senang nak duduk.. dan hari ni tgk luka mcm dah kering.. alhamdulillah...

berurut plak aku cume berurut 3 hari je.. sbb aku rasa badan dah ringan. Masa abg baby dulu buat 5 hari sbb masa tu aku tak boleh kencing. Bidan kata rahim rendah sgt.. pundi kencing kene tekan dgn rahim.. so 5 hari berurut naikkan rahim.. pastu baru kencing ok.. 

kali ni, badan rasa ringan gile.. dan lebih bertenaga.. alhamdulillah...



Penerimaan abg baby

Dah 10 hari dah usia adik baby.. berat naik 300g dari lahir..
Hari pertama balik rumah dr hospital, abg baby moody je. Sbb baru bangun tdo.
Nampak ibu je, dia nangis dan peluk. Rindu la tu.. ajak abg baby masuk bilik nak kasi jumpa adik baby.
Muka dia berubah skit. Pastu terus keluar bilik.
Esok pagi, cuba letak adik baby atas riba abg baby... muka sedey2 nak nangis...
Tak nak pandang adik baby langsung...
Hari ke 3, dah mula senyum2 dan menjengah bile adik baby nangis. Tp still xde sentuhan..
Hari ke 4, dah mula datang rapat2. Cuit2 kaki adik baby pakai kaki.. hahaha... sgt tak sopan...
Hari ke 5, pegang kaki adik baby pakai tangan pastu gelak2...
Hari ke 7, dah mula pegang pipi adik baby.. pastu pandang ibu.. dan senyum... hehehehe...
Sian abg baby ibu ni.. tak pe la.. belajar skit2 utk sayang adik baby ye...
Tp yg paling sayu, nmpak abg baby cuba nak cari tempat bermanja lain.. klo dulu mmng tak heran dgn nenek. Tp skng asyik nak kepit dgn nenek je.. nak nangis tgk ibu pegang adik baby, terus kejar nenek.. sian nenek...
Abg baby, walaupun ibu ada adik baby ke, baby baby ke... abg baby tetap dalam hati ibu... ibu sayang abang baby... mmmuuuaahhh...


Muka sedey sbb ada adik baby... jeles la tu....

Selalu nk tdo peluk tgn ibu. Tp ibu tgh pegang adik baby, abg baby peluk kaki je... huhuhu... sian...

Kejar nenek sampai tertdo kt ruang mkn...

Thursday, March 5, 2015

misi kuruskan badan lepas bersalin-part 1

Ni misi aku lepas bersalin ni...
Berat sebelum mengandung: 53kg
Berat lepas bersalin: 66kg
So... harap2 2 bulan lepas bersalin dapat berat badan mcm sblum mengandung... erk.. boleh ke? Kite cube ek..
So, utk tempoh berpantang ni, kite pantang la betol2.. makan memang ikut diet pantang la..
Tak boleh minum air sejuk, udang, ayam dan yg sedap2 dan yg tak sihat semua tak boleh makan...
Perut kene bengkung nak kasi kepet mcm shakira wakaka...
Breastfeed nayla (adik baby) kasi dia sedut lemak2 aku masa mengandungkan dia..
:)
Menu diet pantang kat hospital

Monday, March 2, 2015

6d - tanggal tali pusat

Alhamdulillah... tali pusat adik baby dah tanggal sendiri... so nmpak comel je.. hehehe..

Haritu masa abg baby tak ingt plak hari berapa tanggal. Tp rasanya lebih seminggu gak kot. Adik baby ni 6 hari dah tanggal... alhamdulillah...

P/s: adik baby kuat ngempeng. Geram tengok... abg baby plak dah mula cuit2 pipi adik baby. Hehehehe...