Friday, February 20, 2015

Baik buruk anak berbuai

Berbuai... klo zaman2 dulu biasa g umah2 org boleh nmpak tali tergantung atas syiling umah. Klo sesekali balik kmpung, masa berkumpul ramai2 berderet buaian kat alang syiling. Hihihi... dah mcm apa je.. 

tp skng org dah tak pakai kot buaian yg gantung kat syiling tu. Semua beli yg jenis besi boleh sorong2 tu. Siap ada yg tmbah fungsi utk non-stop berbuai tu. Hehehehe...

so far, si bijak dulu masa dalam pantang penah la letak dalam buaian kejap. Tu pun tak berbuai pun. Letak sesaja je... 

Bile start naik keje, kat umah pengasuh pun xde la smpai beli buaian letak kat situ. Pengasuh pun cakap dia lebih suka popok2 kat tilam je. Tp kadang2 dia letak jugak la si bijak dalam buaian kawan tu klo mood si bijak tak berapa baik... 

Bile suami berenti kerja dan jaga si bijak, konon beli jugak la buaian tu. Rm250 kot.... hahaha.. tp masa tu si bijak dah 1tahun lebih. Bile masukkan je dalam buaian, dia bergolek2 tak mo diam. Last2 simpan masuk kotak.. hahaha.. bertuah...

tp berbuai ni sebenarnya ada bnyk pro n kons nya... 

antaranya ialah: 

1- bahaya bile buaian tak kukuh. Mcm anak kawan aku, milah. Masa tu umur dalam 3 ke 4 bulan gitu la. Masuk dalam buaian. Kan spring buaian nak sangkut kat besi buaian tu main sangkut je kan. Tp dia ikat pakai tali apa tah. Tah mcmaner, tali tu boleh putus. Anak jatuh bawah, besi hempap anak... nyaya weh... sib baik anak tak apa2. So... nak pakai buaian, pastikan semua bahagian kukuh ye... 

2- anak tak boleh tido klo tak berbuai.. ni kes biasa. Antara sbb ramai mak2 sekarang tak suka berbuai sbb nanti nak jalan2 susah. Klo setakat nak g balik kpg, xkisah la sgt kan. Umah tok mesti ada stok buaian.. buatnya nak g holiday g sabah, sarawak... takkan nak angkut besi2 buaian tu naik flight. Hahaha.. 

anak kawan aku, kema.. mmng tdo berbuai. Haritu datang umah lepak2 dr pg smpai ptg. Dah tghari anak dia mengamuk nak tdo xde buai.. hahaha... nasib ada buaian si bijak dalam kotak tu. Hahaha..

lg sorang anak kawan, feroz. Jenis berbuai jugak... nak g holiday mana2 dia bawak sekali besi buaian tu naik kete. Nak cek in hotel segan je katanya.. hahaha... anak punya pasal sanggup tahan malu.. hehehe....

3- bahaya berbuai utk baby baru lahir. Agak bahaya la sbb baby baru lahir kan lembut mcm gula2 kapas. Masuk dalam buaian, tergolek ke kiri/kanan pastu hidung terkepit kain buaian kan nyaya je.. so utk newborn jgn masukkan dlm buaian. Lg pun henjutan/goyang2 ni tak elok utk otak baby. Nanti boleh buat otak dia radang plak.. 

4- jenuh nak berbuai.. yg ni satu hal lg.. ada anak yg tak boleh stop berhenjut kat buai.. asal berhenti henjut je terus nangis. Hahaha... tu yg ada jual mesin henjut automatik tu. Switch on je la.. tiap2 bulan bayar elektrik.. hehehe...

5- tak dinafikan, tido berbuai ni lebih lena dan lebih lama. Sbbnya masa dlm perut kan ibu banyak bergerak sini sana. Anak dalam perut tu pun duk berbuai je dalam perut smbil tdo lena. Sbb tu bile dah kluar, nak tdokan baby lebih senang kalo kita dodoi lembut2 gitu.. hehehe... 

6- dan bile anak tdo dalam buai, mak2 ada banyak masa nak buat keje lain sbb anak tdo lena.. boleh la menyapu rumah, mop rumah sbb anak tdo dalam buai.. nak menyapu bilik, tolak buaian anak ke ruang tamu. Nak sapu ruang tamu, tolak anak masuk bilik.. hahahaha... mcm si bijak dalam pantang haritu. Rumah nenek tgk renovation. Tukang kayu buat kerja kat ruang tamu, larik masuk bilik. Tukang kayu buat kerja dalam bilik, sorong si bijak masuk bilik akak pulak.. :p

**********************
Candy buffet untuk meriahkan majlis anda... 

kanak-kanak pasti sukakannya.. 

whatapps untuk tempahan: 0132073385 (putrajaya, kl, selangor)

No comments: