Saturday, February 14, 2015

7 idea tambah pendapatan bagi surirumah

1- jual kek...
Akak aku buat cake suka-suka utk hilangkan stress smbil jual.. hasilnya agak lumayan... yg penting kene pandai baking dan creative
2- dropship
Banyak supplier2 yang cari agen dropship ni sebenarnya. Cuma kene pandai cari la. Ada yg kenakan yuran pastu senyap.. ada yg ok... kebanyakannya ok la.. barang pun cepat je sampai ke customer cuma margin untung kecik.. tp xpening nak habiskan stok dan g pos barang..
3- jual jamu/suppliment
Samada jual online atau offline. Ada je yg nak beli. Perempuan kan nak cantik.. tp jgn plak cari product tiruan. Sila2 la cuba dulu produk yg nak dijual sblum menjual ye..
4- freelance designer/website
Ni utk org2 yg creative dan pandai guna komputer..
5- jadi babysitter atau org2 tua
Jika diri seorang yg penyayang dan penyabar, boleh la try buat ni. Demand sentiasa ada utk keluarga yg bekerjaya..
6- ambil upah menjahit
Lagi2 bile dah musim raya. Mmng tak menang tangan nak menjahit. Boleh jugak jahit baju kanak2 dan jual online.
7- jual hasil tanaman
Mana2 yang rumah atas tanah, rajin2 la berbudi pada tanah. Tanam sawi 2bulan dah boleh jual. Sikit2 lama2 jadi bukit...

P/s: tu je idea yg ada.. hahaha.. ada idea2 ni aku pun buat. Tp tak konsisten sbb malas. Jd income pun tak la banyak mcm org yg rajin. Pokok pangkalnya doa, usaha dan rajin..

No comments: