Friday, January 30, 2015

Gender adik baby... gender test guna baking soda...

Ok...
3 kali scan, Dr. kata baby girl..
Tp nurse cek perut kata boy sbb berat sblah kanan. Selalu baby boy suka dok kanan.. tdo pun mengiring belah kanan.. kawan2 yg jumpa pun kata boy sbb perut maju kedepan. Kalo melebar ke tepi kononnya girl..
Terjumpa comment ni kat fb. So try la... 


Google2 la jugak. Pastu try..

Caranya, campurkan je urin dgn baking soda. Kalo berbuih tu kononnya boy.. dan kalo tak de apa2 jadi tu kononnya girl.. so aku buat la 2 kali.. dan hasilnya... 2kali tu jugak tak berbuih (girl)... 

apa2 pun.. sblum baby keluar, mmng tak nak harap sgt.. girl or boy tetap rezeki dan amanah Allah... 

insyaAllah... :)


Saturday, January 24, 2015

Repair kereta...

Akibat dr accident kat tesco jitra haritu...
Survey repair kete area jitra.. apek kedai tu mau 1k++... part ori proton. Siap cat dan ketuk..
Macam mahal je kata sepupu. Dia suh bawak balik KL sbb bnyk lg kedai boleh survey area KL. Siap share workshop yg dia penah buat dulu.
So... perjalanan dr jitra ke KL sgtla berhati2 takut bumper jatuh. Hahahaha...
Survey area rawang plak, ada yg mau 1.2k++ dan paling murah 700++. ++ tu anggaran je la maksud dia. Tp yg 700++ tu tak termasuk part lg. Bile kire2 balik pun 700 tu mau dapat 1k jugak klo tambah part..
Last2 contact kedai yg sepupu share tu. Tunjuk gmbar kata dalam 600 je siap ketuk, cat dan part ori proton.
Rasa mcm tak caya plak boleh bg harga tu.. so suami ajak g tgk kedai tu dulu. Jumpa tokey kedai.. dia cakap 600 je.. klo nak cat satu bonet pun tak smpai 700 sbb bonet agak bercalar skit. Sambil2 la kan..
Then terus set date nak hantar.. 4hari patah kaki xde kereta... alhamdulillah.. lepas siap mmng puas hati la.. cantik dan berseri mcm kete baru... 
Alhamdulillah... ada hikmah disebaliknya... 

Thursday, January 22, 2015

Iberet folic

Lg kisah mengandung si adik baby.. hahaha...
Dr cek up hari selasa haritu, nurse KK ada tulis nama suppliment yang kene beli kat farmasi. Gantikan suppliment yg 4 jenis KK selalu bg tu... 


Balik dr cek up terus singgah farmasi klinik kat area rumah ni. Suami yg turun sbb si bijak mengamuk dlm kereta. Tunjukkan la nota yg nurse KK ni bg. Farmasi tu boleh tanya suami plak ubat apa ni. Suami cakap la ubat utk org mengandung... dan dia bg yg ni....


Sampai2 rumah tak belek2 pun. Main telan je. Hahahaha... lepas dua hari makan baru sedar.. betul ke ubat ni???? Belek punya belek dia tulis situ asid folic.. bukan iberet folic. Apa beza dia? Yg iberet folic ni ada iron yg tinggi dr ubat itam KK bg tu. Pastu ada sekali vit c, vit b complex dan asid folic. Sesuai utk org mengandung yg HB rendah... dan asid folic yg salah beli tu plak mmng asid folic semata2 la... 

cakap dgn suami, terus suami ajak g farmasi lain. Jauh skit la tp farmasi ni ok skit la.. tunjuk nota nurse bg tu terus dia bg mcm dlm gmbar ni... hahahaha....

terang2 dia tulis iberet folic dan mengandungi iron dan 3 lagi tu.. nasib la... rm37 1kotak tu. Mahal skit la tp xpe la. Utk kesihatan ibu dan adik baby...


P/s: harini dah 22 hb. Ada lg 1bulan nk due... huhuhu... tp badan mmng rasa tak larat sgt2 da... rasa nk bersalin cepat2 je..  tp apa pun klo bleh xmo la induce.. biar lmbat asal bersalin normal. InsyaAllah....

Wednesday, January 21, 2015

Check up Klinik Desa

Kali ni punya HB jatuh lg.. nk hujung2 ni bleh plak HB jatuh.  Xpasal2 kene refer Dr.

Berat pun naik 4kg dlm masa 2minggu. Adoila... padahal makan mcm biasa je pun..

Apa2 pun harap semuanya normal. Terpaksa tukar vitamin dan buat cek tekanan darah tiap 2hari...

Ya Allah... permudahkan la urusanku untuk melahirkan anak ini... amin....

Friday, January 16, 2015

Siri menambah selera anak... part 3

Ok... kali ni aku try plak bg appeton multivitamine lysine jenis syrup. Alasan beli syrup sbb haritu beli ubat cacing jenis table, si bijak tak mau makan.

So yg jenis syrup ni boleh tambah dalam susu dia je. Tiap pg bg dalam 1.5ml. Alhamdulillah sgt2.... sudah nampak selera makan si bijak ni..

Dari makan 1keping biskut jd berkeping2 biskut. Pas tu makan nasi.. mintak roti plak... dan mintak kek pulak... hahahaha... jgn terlebih makan plak sudah...

Alhamdulillah sgt2... habis sebotol ni nak try stop amik. Takut plak nanti bergantung pd suppliment je. So far dah makan 2 minggu tp bnyk lg dlm botol tu. Mcm tahan 2 or 3 bulan sbb amik sehari sekali je.

Harap2 berat anak ibu si bijak pandai ni boleh la naik skit.. haritu timbang 9.9kg.. lg sbulan nak timbang lagi tgk perubahan dia... insyaAllah...

Tuesday, January 13, 2015

2nd checkup di azzahrah @34w5d

Alhamdulillah... dah nak masuk 35 minggu dah...
Kali ni abg baby elok je tido tak mcm haritu. Hahahaha... adik baby yg aktif dalam perut.
tp tak lama pun tido... bangun2 je terus kehulur-kehilir merapu...


Alhamdulillah adik baby tak ada masalah apa2. cume mengandung kali ni blum dapat cucuk kancing gigi lagi. so Dr tanya samada nak amik kat sini or amik kat KK je. sbb amik kat KK free, maka amik kat sana la... 
abis cek up, confirmkan dgn Dr. utk booking. Dr. pun kata tak de masalah untuk booking. so siap2 bayar deposit rm 300 untuk pakej Al-kausar (4katil). FYI, pakej ni sah hingga 15hb ni je.. nasib baik kitorang sempat grab. lepas 15hb, pakej lain (2katil) dgn harga rm1688 tak termasuk caj-caj tambahan...




aku tak kisah pun bilik bape org. sbb abg baby pun nak ayah dia teman. sian plak nanti dia tak de teman... lagi pun motif utama aku ke swasta kali ni adalah sbb nak Dr dan nurse perempuan... tu je... so amik je la yg murah... harap2 dapat bersalin normal.. insyaAllah...

Wednesday, January 7, 2015

Potong rambut

1st time g bawak si bijak potong rambut kt kedai. Sblum2 ni potong sendri je time si bijak tidor. Tu pun potong kasi lepas syarat je...



Sunday, January 4, 2015

Siri menambah selera anak... part 2...

Tajuk tak tahan... hahaha...
Haritu dah cite pasal sibijak yg xmo makan. Badan da cikeding sgt. Nk dukung tu terasa tulang2 dia... huhuhu... sedey kot...
Pas bg mkn ubat cacing, selera mkn sibijak still sama je. Sesuap dua nasi terus xmo. Biskut, roti, cekodok, mee, pasta segala2 jenis mkanan la dia xmo.. klo nak pun dia mkn sesuap je. Pastu lari jauh2..
Naik pening ibu mengandung ni... dah la tak larat nk masak.
Then google2 la lg petua tambah selera anak. Antaranya adalah mandikn anak dgn daun kuchai ataupun daun kadok.
Sbb daun kucai senang nk jumpa, jd pakai daun ni je la.
3 hari berturut2 mndikan si bijak. Bau mmng xbest la.. tp ku gagahi jugak...
Perubahan si bijak, dia nk jugak la mkn lunch atau dinner shj. Sama ada 1 senduk kecik nasi dgn ayam atau 1 kpg roti. Dah kire bnyk la tu dari sblum2 ni...
Tp cume bertahan seminggu je kot.. adoi la...
So... ibu dah xtau nk buat mcmaner lg... huhuhu...

Ni masa tgh debab gebu gebas... nenek selalu panggil sibijak ayam daging....

Ayam daging da jd ayam pencen. Kurus keding... pipi dah tak mcm pipi ibu... huhuhu