Wednesday, December 23, 2015

Full review Midea Vacuum Cleaner MVC-SC861R (Purple)

Ok... haritu.. bukan haritu... tp dah lama da...
Vacuum cleaner yg husband beli masa bujang dulu dah pun tamat riwayatnya.. vakum tu besar, berat tp mmng mantap. Masa aku mengandungkan nayla, mmng haram la aku nak memvacuum sbb berat sgt2.. xkose..
So, bila dah rosak tu, niat nak beli vakum. Hari berganti hari.. bulan berganti bulan akhirnya beli jugak la kat lazada ni...
Midea Vacuum Cleaner MVC-SC861R (Purple) rm98, postage rm7.
Estimate date delivery adalah 17-22 dec. Dan vakum smpai kat rumah aku pada 19dec.
Kebetulan hari sabtu, so mak terus testing la.. sedut segala debu2 yg dah lama simpan tu... hahaha
1) Handling mmng best sbb ringan dan kecil. Mcm pegang penyapu bak hang..
2) Sedutan pun bagus. Dapat sedut rambut, habuk dan simen2 dari dinding yg pecah.. hahahaha...
3) Review kat lazada kata bunyi kuat. Pada aku ok sgt2 sbb aku penah jumpa yg lagi bising. N pada aku, bunyi dia xbising la.. sbb tak bingit.. tau kan beza antara nyaring dan kuat.. so, dua2 ciri ni xde. Hahaha
4) kesukaran nak vacuum bawah kerusi, meja dan almari sbb dust collector dia kat bahagian bawah. Nak masuk celah2 mesto tersangkut kat dust collector. So kene la sapu skit2.
5) Wire panjang..
6) cepat panas.. dalam 10 minit vacuum nanti dust collector tu panas. Tp aku layan jugak. Ok je setakat ni. Hahahaha. Rasanya boleh matikan kejap. Bg dia rest n sejuk baru smbung balik.
7) Senang klo nk guna utk vakum dalam kereta jugak sbb dia kecik je. Boleh cabut batang dia.
8) aksesori dia xbanyak pun. Ada yg untuk lantai dan utk celah2. Yg untuk carpet (ada berus) tu xde.. huhuhu..
Ok.. tu je kot takat ni..

Tuesday, December 22, 2015

Iman turns 3!!

Happy birthday manja bubu...
Bubu sayang iman sgt.. ayah syg iman sgt.. nayla syg iman sgt...
Jadi ank yg baik, yg sihat, yg bijak... semoga semua kebaikan yg ada milik kamu sayang...
Bubu hadiahkan iman toy robot, buatkn iman kek poli n hujung minggu ni kite g zoo melaka ye...
Love you syg bubu..

Monday, December 7, 2015

Mini reunion and weeding maisarah

Cantik kan...
Semua cantik2..
Rindu kamu.. kamu.. kamu.. kamu dan kamu semua... hahaha
Tahniah maisarah.. kawen jugak kamu.. hehehe... semoga bahagia hingga akhir nyawa. InsyaAllah

KTM komuter rawang yg selalu offline

Bukan sekali dua kot.. selalu..

Harga kasi cekik darah. Tp system zaman kuno..

Nak duit org tp servis mcm cipan..
Mmng aku ni banyak duit.. banyak masa nak bazir nak beratur panjang beli tiket murah ko tu..

Terima kasih..

Wednesday, December 2, 2015

Ktm oh ktm - tips nak jimat tambang komuter

Sape pernah naik komuter yg tak pernah delay... sy xpernah..

Pastu berangan nak naikkan tambang.. caj gile2.

Sakitnya tuh disini okay...

Sape2 yg mmng g keje naik komuter, meh nak share skit..

Sempena tambang naik ni kan, ce try download jadual tambang baru komuter kat website ktm.

Sbb kalo anda bijak, anda boleh jimat skit duit tambang bile guna touch n go. Sbb dr rawang - kl sentral kalo cash rm5.10 tp kalo cashless cuma rm4.40

Ni jadual utk TnG

Ni jadual cash..

Tp kalo duduk rawang tu, pastikan TnG sentiasa penuh sbb topup TnG ktm rawang sentiasa offline.. (servis hampeh pun ada hati nak naik harga)


Thursday, November 26, 2015

Vape vs rokok...

Pagi tadi breakfast dgn suami... mcm biasa, aku la yang akan cari port paling baik utk makan. Biasanya akan cari meja yg sebelah gegirl...
Sbb... konon meja yg ada gegirl, xde asap rokok...

Tp.. tp.. tp...

Zaman da berubah.
Sakit hati mak! Terpaksa angkat nasi pindah meja lain..

Monday, November 23, 2015

Lelah...

Jumaat lepas, jam 2 pagi nayla jerit2 tengah malam. Bile pegang kepala dia, peluh mcm berlalu. Suluh pakai lampu handphone. Nafas berombak2. Nampk dia susah bernafas.
Ya Allah.. masa tu memng cuak. Terus kejut suami ajak ke hospital. Kemas apa yg patut. Angkat si bijak iman masuk kereta dan terus ke hospital s.buloh.
Masa smpai kecemasan, dada nayla dah kurang berombak. Tp masih nmpak penat dan bernafas laju.
Terus doktor bg gas. 2 kali bg gas, baru nmpak nayla beransur2 tenang. Boleh senyum. Dan tido. Lama dia tdo. Penat agaknya...
Sehingga Jam 9pg,  doktor datang lg buat kali ke 4. Dan alhmdulillah nayla da ok katanya..

Terus ambik el. Walaupun cuti dah negatif.
Sepanjang hari nafas nayla masih lagi laju. Semput on dan off.
Risau... risau sgt...
Nak bg gas tapi kat umah xde. Last2  wapkan pakai air panas dan bawang putih. Setiap 3jam sekali. Sama mcn kat hospital.

Harap2 nayla terus pulih dan sihat ye syg.. ibu sayng anak2 ibu...

Wednesday, November 4, 2015

Gigit...

Gigi dah 2.. dah mula menggigit... lg2 waktu menyusu.. mmng ibu picit hidung kuat2.. hahaha..


Iman... makin sayangkan nayla. Tak kisah klo nayla main toy dia. Tp jgn masuk mulut. Mesti iman bebel2 sbb geli. Hahahaha... 

Thursday, October 22, 2015

8bulan dan ini gigi pertama saya...

Anak dara ibu dah besar...
Blum pandai duduk sendiri tp dah tumbuh gigi sulong.. alahai comel sungguh..

Wednesday, September 30, 2015

Reunion sekolah rendah

Tetiba je terinvite dalam group sekolah rendah, sek keb kechau 1, kuala lipis, pahang.

Lepas abis darjah6, 1997, kami pindah ikut arwah abah ke felda chiku4.

So, sejak tu jugak tak jejakkan kaki ke kechau. Tp form 1, masih sekolah kat lipis la...

Ni tetiba ada plan nak buat reunion...

Memula kata buat kat bukit merah.. baru nak teruja, tetiba tukar plan.. konon ke desa balqis... pastu tukar lg je bagan lalang... hahaha...

Tp desa balqis tu cantikkan.. kalo ada rezeki, insyaAllah boleh la plan satu family ke situ.. insyaAllah...

Monday, September 28, 2015

Salam aidiladha

Alhamdulillah.. walaupun raya tak kemana2 sbb tak de cuti, tp happy je sbb disamping suami dan anak.

Tak dapat rasa rendang dan lodeh mama, kite masak sendiri je la.. hehehe.. tu pun plan masak last minit. Jd pakai instant adabi saje la..

Ke tesco kononnya nak cari lengkuas, daun kunyit dan kerisik.. pusing2 tak jumpa.. yg jumpa perencah segera rendang adabi. Wakakaka...

1st time kot pakai instant ni. Not bad jugak.. yg penting ada rendang pagi raya..

Monday, September 21, 2015

Review mesin basuh lazada

Ok.. mmng sgt2 kebetulan..

Lazada haritu ada buat flash sales..

Dan kebetulannya mesin basuh tetiba je tak bleh spin. Suami nak hantar repair, pun xbleh sbb dah reput..

Maka terus meng'lazada'... jumpa mesin basuh jenama media ni. 7kg.. fully automatic.. rm399.. murah kot..
Paling cikai pun biasa harga rm700 lebih. So apa lagi. Rembat la..

7hari masa penghantaran.. hantar pakai skynet. Kebetulan aku xde kat umah sbb nayla kat spital.. dia letak kat umah jiran sebelah.. hehehe...

Suami la yg rasmikan..

So far, ok je.. cuma kurang cerdik skit la.. sbb panel dia ringkas je.. xde nak pilih2 jenis cucian contohnya nak cuci kejap je atau nak cuci lama2.. basic gila la function dia..

So far aku ok je. Sbb buat basuh baju harian kan..

Klo nak basuh baju yg gedik2 tu better hantar dobi je. Hehehe..

Ok..
Dr segi service lazada, aku bg 5bintang. Harga 5bintang. Fungsi mesin 3bintang...

Nayla almost 7month

Cepat betul masa berlalu.. rindukan nayla yg lembek2.. mcm masa pantang tu... ooohh.. rindu..

Masa dalam pantang, tak dapat main dgn dia sgt sbb tak sihat kan..

Ni dah 7bulan.. dah bijak sgt dah..

6bulan, da start maju mengesot2.. tak smpai seminggu dah pandai angkat muntut... ni dah pandai merangkak 2 ke 3 langkah.. hebat..

Dah start makan jugak... makanan pertama dia adalah bubur hospital... oooo.. sian anak ibu..

Dan haritu dah pandai panjat meja dan berdiri tepi meja. Dia geram sbb ada roti atas meja tu. Hehehe...

Genab umur 6bulan, nayla masuk hospital sbb kene bronchopnenumia. Jangkitan kuman dalam darah dan paru2. Seminggu jugak la aku teman dia kat spital.. malam2 je nangis sbb rindu kan iman..

Oooo... anak ibu cepat betul membesar.

Iman pun dah pandai nyanyi2.. pandai cakap.. pandai sebut bubu.. hehehe... dah pandai jugak nak mintak toy.. dah pandai merajuk kalo tak dibelikan... oh anak...

Bila didukung, dah rasa berat.. kakinya dah panjang.. hehehe.. tp tetap manja.. bila didepakan tangan terus lari datang nak peluk.. mintak kiss...

Sayangnya ibu kat anak2 ibu..

Semoga sihat membesar ye...

Monday, August 17, 2015

Restless

Amik ko... sape suh jadi programmer... kan dah balik lewat je hari2.. buzy like hell... hahaha...

Anak2 hntar sekolah. Kadang rasa sedih.. kesihan.. rindu...

Lg pulak skng musim demam. Demam bergilir2 si abg dan si adik.

Bile cuti, harapan la nak berpisah dgn ibu. Ibu nak g jamban pun kene kejar..

Sian anak2...

Friday, July 10, 2015

Redone... berbaloi...

Selepas 1bulan penggunaan.. boleh la rasa penjimatan guna redone ni..

Bil aku dari rm99 jd rm39
Bil mama dari rm30 jd rm15
Bil suami dari rm80 jd rm50

3 bill dalam rm100je..

Coverage.. mmng ok dari tone exell dan celcom.. hahaha.. sbb time xde line celcom, dia pakai line maxis. Kire mcm tumpang line kot..

Thursday, July 9, 2015

7 hari sudah...

Rutin dah berubah...

Dulu pagi bangun lewat... malam tdo lewat.. siang jaga anak dan masak..

Skng bangun awal.. tdo awal.. siang keje.. anak dan masak, serah kat suami.. hehehe..

Semoga dipermudahkan.... insyaAllah..

Thursday, July 2, 2015

Perkembangan baby 4bulan

Nayla sudah 4bulan.. dah pandai main sgt2 da..
Klo letak toy depan mata dia, tangan, kaki, badan gerak2 nak ambil toy. Dapat toy terus masuk mulut..

Dah pandai meniarap dan pandai menelentang..

Dah pandai angkat bahu masa meniarap.

Dah pandai main airliur buat buih..

Dah pandai merajuk klo tunjuk botol susu.. dengan ibu, no botol2 ye.. nayla nak tek...

Wednesday, July 1, 2015

1st day

1st day at work...
1st day iman n nayla g sekolah...

Tak bleh nak cakap apa... cume smpai opis je dah rindu anak2 manja ibu...

P/s: ayah antar iman n nayla g taska. Iman terus meluru lari masuk sekolah pastu main2. Skit pun tak heran kat ayah dia... hahaha

#ibujeygemolebih
#imannaylaokjelaibu

Friday, June 26, 2015

Berkhitan / sunat baby girl... 260615

Setelah 4 bulan baru ada kelapangan nak g sunatkan anak dara baby ibu ni.. hahaha.. bukan xde masa tp asyik lupa je..

Next week, ibu dah start keje.. so, kena la sunat awal skit.. sempat la heal sebelum ibu masuk kene..

Buat kat rawang je. Rm43.

Ibu yg nebes tau.. ayah pun xmo masuk sbb nebes. Hehehe..

Procedure dia cepat.. Doctor tanya kot anak ada demam ke, tengok2 skit.. terus dia suh baringkan nayla kat hujung katil. 

Bukak pampers dan... kejap je siap.

Tak nangis walau sikit pun. Sbb kene bius kot.. 

Tanya doctor, bile boleh sembuh. Doctor kata malam nanti baik la ti.. hebat kan.. cepat betul baby nak sembuh. 

Tp doctor pesan jgn cuci pakai sabun dgn wet tissue. Takut sakit. Pakai air paip je.. 

Hehehe... anak ibu dah besar...

Friday, June 12, 2015

Perkembangan baby 3 bulan

Dah pandai ketawa sampai sedu.. klo dalam kereta tu, asyik duk pandang ibu je.. dgn harapan nak mintak ibu dukung la tu.. 

dah pandai meniarap.. Tp tak pandai baring balik.. dah tu pulak, masa meniarap xbleh tegur dia.. nanti leher lembek.. muka tersembam ke lantai... hahaha... belum kuat lagi... 

dah pandai main toy.. tp abg iman selalu rampas toy nayla.. hahaha... bila tunjuk toy depan mata, mula la tangan, kaki, badan, kepala dan semua anggota badan gerak2.. teruja sgt la tu.. bila dah dapat capai toy, terus masuk mulut.. hehehe...

dah xnak isap puting.. dah xnak isap botol... ayoooo... 

berat dah 5.9kg :)

Dah pandai main buih (air liur)... geram je rasa... 

Si bijak abg iman.. si bibir tebal jadi lagi tebal sbb duk main skodeng hantu pastu muka tersembam kat lantai... huhu.. sian anak ibu..

Pembuli adik nayla.. bila adik nayla meniarap, dia tekan2 kepala adik smpai tersembam.. pastu ketawa kuat2.. bila adik nayla tido lena, dia cubit pipi adik nayla kuat2... :)

Berat abg baby da 10.9kg.. ok la tu...

P/s: berat ibu baby plak dah turun lg 54kg... yeeeaah..

Kasi tukar

Setelah berhari2 ke redone rawang.. berhari2 email service center redone dan tone excel.. berpuluh2 call ke service center dan siap ke HQ redone kat puchong!!...

Yg center tolak ke branch, branch tolak ke HQ... last2.. cek dalam sistem HQ katanya status dah 'in used' dan status di branch plak 'pending registration'.. HQ suh email kes dan jawapan dalam 3hari.. tu baru jawapan ok.. bukan 3hari dah settle.. pastu siap kene bayar lg rm50 sbb rupanya masa register tu, staff tu sengal..

Utk port in no kene rm35 satu no.. dan utk beli no baru pun rm35 satu no.. yg rm10 tu hnya utk port in dari postpaid sedangkan aku prepaid..

Bengang dan bosan.. last2 amik je no baru. Tak smpai 10 minit dah settle..

Tp tetap bengang dgn customer service dia.. kitorang email tak reply kot.. so bila dia kata kes kitorang akan diemail dan respon dalam 3hari tu umpama mimpi je kot..

Branch pun kata, selama ini dia email jugak kes kitorang ke HQ.. tp xde jawapan. So....

So.. review aku utk redone ni... bab customer service dia mmng hampeh.. hampeh tahap hampeh sgt2 kot.. maybe sbb dia baru lg.. staff diorang pun xtau nak handle kes.. tp mcm kes aku, katanya branch salah isi form.. tu yg pending reject.. pending reject... branch plak kata selama ni xde masalah klo xisi bahagian tu.. so sana tolak sini.. sini tolak sana.. tp tak de apa2 solution.. xde respon dari HQ bile branch report...

Dari segi coverage.. so far ok sesangat.. sblum ni aku pakai celcom dan tone excel.. kalo time hujan lebat guruh berdentum tu mmng susah la nak dapat line. Pakai redone ni, haritu hujan lebat pastu tgk coverage dia tulis maxis. Maybe bile coverage dia tak ok, dia akan switch ke provider lain..

Dari segi internet.. so far aku pakai ok je.  Laju dan mantap..

Jimat atau tak tu xsure sbb baru berapa hari kan pakai.. tp dari redone ke redone, panggilan percuma.. hehehe..

Nak kata puas hati tukar ke redone pun xbleh jugak sbb masih bengang dgn customer service yg hampeh!!!

Sunday, June 7, 2015

Port in dari tone exel ke redone

Setelah kecewa dgn tone exel.. suami terus register ke redone. Kawan kata redone pun ok. Yg penting call dari redone ke redone adalah percuma. Maka boleh call suami dan mama 24/7. Bercakap sampai muntah.

Google dan jumpa kedai redone kat rawang ni. Buat satu no kene rm35. Buat 2 nombor kene rm45 dan 3 nombor kene rm55. Sbb mama punya prepaid tone exel ada lg rm70, maka buat no aku dan suami dulu.

Dalam 3 ke 7 hari baru sim baru diaktifkan.. tapi... tapi... tapi... masuk harini... dah 3minggu masih belum boleh pakai lg okay!!

Hari2 suami ke kedai tu follow up. Naik muak dah ke rawang.. bile tanya je katanya petang ni boleh on..

Cek dalam sistem, request utk port in kene reject sbb ic tak valid.

Cek punya cek.. siap telefon tone exel.. rupanya owner kene request sendiri dgn tone exel utk port in.. WTF....

Bile dah email... masih lg reject... email lagi.. request lg.. dan terus pending smpai skng..

Mmng bengang... ikutkan hati dah malas nak buat tp sayang nombor ni. Ramai kawan2 tau no ni.. huhuhu... so.. layan kan je la..

Friday, May 22, 2015

Sendu seorang ibu...

2 job aku tolak sbb sendu nak tinggalkan anak g keje.. huhuhu...

Banyak gak interview yg aku tak datang sbb sendu..

Nayla dah 2bulan setengah... dah pandai nak meniarap.. dah pusing badan separuh pastu jerit2 marah sbb tak lepas pusing.. dah pandai masuk tgn dalam mulut..

Iman plak dah pandai kira 1 smpai 3. Dah pandai cakap sikit2.. tgh toilet train..

Maka tiap kali dapat keje, ibu sedih.. kene tinggalkan anak2 kat org.. huhuhu...

Ibu sayang anak2 ibu.. ibu nak ada sentiasa dgn anak2 ibu... tamak kan ibu.. huhuhu...

Friday, May 8, 2015

Warded di DEMC

Minggu yg sgt2 meletihkan.. dari cuti hari buruh, si bijak demam... baik demam.. suami pulak demam..

Suami demam lain macam... tahun lepas dia penah kene viral fever. Tp demam kali ni lebih teruk rasanya kata dia la..

Hari ke2 demam, suh dia try buat ujian darah. Memandangkan kat umah tu mmng banyak gile nyamuk kebelakangan ni..

Tp klinik just bg ubat demam je. Katanya ujian darah cume dibuat selepas 3hari demam.. so esok, klo xkebah jugak, baru buat ujian darah..

Tapi... tapi.. tapi... esoknya aku ada interview KPJ.. Maka tak pegi buat ujian darah.

Khamis.. hari ke 4 demam..
Pagi tu suami dah ok skit. Cuma pening2 kepala je katanya. Dia keluar umah jam 9pg sbb ada tender kat perodua. Kol 11, dia whatapps. Ajak g klinik buat ujian darah.

Balik dari perodua, nampak muka dia lemah.. cepat2 siapkan anak2. Aku capai je apa yg patut dan terus drive ke klinik kesihatan Serendah.

Dari jam 3ptg.. jam 6ptg baru siap. Biasa la kan klinik gomen..

Platelet 146. Doktor kata positif denggi. Tp tak masuk wad sbb doctor kata, klo semua kes denggi nak masuk wad, penuh la wad.. huhuhu..

Balik umah terus rehat. Sambil2 kemas apa2 yg patut. Esok klo demam teruk lg, nak ajak suami g cek in masuk private je.. sbb mlm tu suami mmng xboleh rehat. Anak2 demam.. aku pun dah start demam.. mmng tak larat la hai...

Pgnya, kol 4pg kot askar2 dah bangun.. asuhai.. dah la malamnya tak dapat rehat.. so, kol 8 terus ke DEMC, Shah Alam.

Ingtkan nak suh masuk Columbia Asia Puchong je. Sbb penah masuk situ. Tp kak dayang nak balik kpg. So, xberani nak stay umah dia sorang2. Tu yg ke shah alam. Boleh stay kat umah kak jat or kak noi je..

Smpai kat DEMC, buat ujian darah.. doctor suh masuk wad.. selayaknya dapat bilik 4 katil. Tp sbb sakit denggi kot. Tu yg dapat bilik sorang. Tp xpe.  Prudential cover..

Hari pertama masuk wad, jumaat.. suami nampak sihat je. Cume kurang makan. Segala jenis jus beli sbb katanya kene minum air banyak2. 100 plus smpai 3 botol kot. Hahahaha... masa ni platlet jatuh 107. Mmng risau...

Hari ke2, sabtu... badan dah start naik bintik2 merah. Platlet jatuh lagi... bg makan sup ketam dan buah kiwi. Alhamdulillah boleh jugak dia makan..

Hari ke3, ahad... suami pasif sgt.. mmng risau. Nasib baik anak2 tidur je.. platlet jatuh lg. Pg tu turun 70.

Makan puding je.. yg lain semua aku yg habiskan sbb dia tak boleh makan. Nak muntah. Sup ketam aku buat smpai ke sudah tak dimakan. Huhuhu..

Ptgnya doctor pusing.. alhamdulillah platlet dah naik 78. Doctor kata bukan denggi berdarah. Baru la hati ni senang skit.. huhuhu...

Tp sbbkan masih demam, doctor suh masuk air lg. Tgk result darah esok pg plak mcmaner...

Hari ke 4, isnin.. hari lahir suami.. hahaha.. sambut kat spital..

Sblum smpai spital ingt nak beli la makanan sedap2 skit sbb birthday dia kan.. tp takut tak boleh masuk mcm smlm je..

Sesampai spital je, tgk dia tgh makan cococrunch.. alhamdulillah... dah ada selera makan..

Dia kata doctor dah suh tanggal air dan cek lg lepas asar. Klo dah tak demam, harini boleh kluar.. dan platlet dah naik 108. Alhamdulillah..

4hari di spital.. bill rm4k++.. alhamdulillah semua ditanggung prudential.

Skang ni, bukan langgar kereta je masuk wad. Langgar dgn nyamuk atau tikus pun boleh masuk wad...

Alhamdulillah skng suami dah sihat.. asyik nak makan je.. dan aku plak makin fobia dengan nyamuk.. balik dari spital terus borong segala macam ubat nyamuk. Dari jenis bakar, karen, sembur dan sapu.. borong semua.. 24jam berbau ubat nyamuk dah umah ni... nasib la... hehehe...

Thursday, May 7, 2015

Tone excel

Aku mmng pengguna setia celcom.. sejak dari abis diploma, terus pakai plan celcom. Plan 1 plus 3 masatu.. masa tu masih blum kawen lg.. fasa bercinta.. so mmng hari2 bergayut berjam-jam...

Lagi plak aku mmng jenis telefon mama hari2.. so, aku, suami dan mama.. cukup la 3.. call free.. msg free... masatu mana ada whatapps semua ni..

Mmng puas hati.. benti keje, smbung belajar kat uitm. Masih mampu pakai postpaid celcom.. puas hati sbb line kat kampung mantop.. lain2 telco, mmng xdapat kat kampung.. so mmng setia pakai celcom...

Baru2 ni.. kawan suami dok promote kat dia pasal tone excel ni.. prepaid that paids.. maksudnya, topup je, dapat duit.. ada org nak subscribe je, dapat duit.. ringkas kata boleh dapat duit.. kawan tu pun tunjuk la akaun maybank dia.. tone excel bayar dia 1k tiap bulan dan sentiasa bertambah...

Kawan tu cakap... pakai celcom pun, ko bukan selalu tepon bini kan.. tak kan nak gayut lama2 dgn bini.. boleh jumpa hari2 pun..

Suami pun minat... aku ok je la.. lgpun bukan aku yg bayar bill... hahaha...

Nak jadikan cerita, 1sim card tone excel tu rm90. Pastu sbb kan nak pakai no yg sama, kene pecah plan celcom. Tak boleh pakai 1 plus 5 tu.. so, 2 nombor kene pecah plan. Kene rm30.. bila on simcard baru, subcribe data plan.. hehehe..

Nak dijadikan cerita lagi... tetiba rasa tak puas ati plak.. sbb nak beli data plan, kene register by sms.. kene caj sms..

Nak call suami dgn mama, kene caj... celcom dulu tak yah pun..

Nak pakai data plan, kene jimat2 sbb dia kire by penggunaan.. klo beli yg 1gb, mean kene pakai 1gb. Kalo dalam tempoh langganan tu terlebih pakai, maka kene la caj... hahaha... celcom dulu xde.. dia cume kurangkan speed je..

Sbbkan kami.. (suami, aku dan mama) adalah jenis org yg suka call sesama sendiri... jenis suka berFB dan berGOOGLE (aku la tu).. maka... mmng tak jimat sgt2.. rm 70 topup boleh habis dalam masa seminggu lebih je.. hahaha...

Klo target nak berbusiness... cari2 org smbil dapat komisyen... yes.. mmng berbaloi.. tp kalo jenis laki pegi keje, sikit2 tepon dah makan? dah solat? Kat mana? Sehari 10 kali telefon... mmng sgt2 tak jimat..

Plus... kat kmpung haritu try on data plan, hntar whatapps kat suami tak lepas2.. klo pakai celcom dulu siap boleh share internet pakai kat laptop lagi...

Sbb suami rasa bengang..  maka dalam tempoh 2minggu pakai, terus tukar plan.. skng cuba2 pakai redone.. katanya jimat sbb call sesama redone adalah percuma..

Kite tgk ye nanti mcmaner... ni tgh tunggu no tone excel ni terminate dan on no redone..

P/s: ni pendapat peribadi saya ye.. sbagai pengguna tone excel selama 2 minggu yg mana penggunaan telepon bergayut lama2 setiap hari...
Mmng kalo laki keluar g keje.. hati rasa tak tenang.. sejam sekali mestu call. Nasib baik laki tak bosan.. makin suka adalah... hehehe...

P/s lagi: konon komisyen topup dan subscribe masuk bulan2.. tp hampeh xdapat pun.. cek online kat akaun tone excel ada la rm70 lebih.. tp dah masuk bulan baru, xde pun bank in dalam bank. Hahaha.. kene tipu...

Denggi..

Setelah bertarung demam 4 hari, baru la suami nak gagah ke klinik amik darah.. tu pun sbb dengar dr jiran sebelah yg jiran atas bukit tu kene denggi.

Since mmng tanda tu dah ada, so gagah la ke klinik dgn askar2. Tp tak mo g private ye.. nak g gomen.. hahaha... sekali dah sampai gomen, baru menyesal sbb ramai org. Dari jam 3ptg, smpai jam 6ptg baru siap..

Dan.. doc sahkan denggi. Platlet 146. So, doc tak tahan wad. Disuruh balik. Minum air buah, air isotonik, dan air masak yg banyak.. 3 liter sehari atau lebih.. tido pakai kelambu atau pakai ubat nyamuk.. dan makan panadol..

Balik dari rumah... aku plak demam.. huhuhu... harini masuk hari ke 2.. harap2 bukan denggi.. insyaAllah..

Tips dari kawan:

Minum jus kiwi- aku bg dia makan buah je. Tak buat jus pun...
daun betik- suh akak belikan jus ni kat kedai mamak sek 21, shah alam. Tp doctor nampak, dia marah... huhuhu... sbb tak tau kandungan lain dalam jus tu.. takut jangkitan kat hati...
100plus- beli smpai 3botol. Nurse suh buang gas sebelum minum sbb takut sakit perut. Perut kosong sbb tak makan kan..
Makan sup ketam- aku buat pakai ketam biasa je. Bukan ketam nipah.

Kita ikhtihar, doa dan semoga diberikan kesihatan yg baik.. insyaAllah.. doakan ye..

Wednesday, May 6, 2015

Demam...

Hi hohohoho...
Hi hohohoho...

Tiap kali arwah abah demam dulu, mesti tengok dia berselubung pastu sebut 'hi hohohoho...'

Dan tiap kali aku demam, mesti arwah suh aku baring kat pangku dan abah cakap, 'sian anak abah ni demam. Kecik-kecik dah demam'.. padahal masa tu kaki dah panjang.. dah terjulur keluar...

Tp tiap kali dengar abah cakap mcm tu, terus nangis.. manja la tu kononnya...

Skng, klo demam, sendiri jaga diri sbb anak2 dan suami akan demam kaw-kaw.. alhamdulillah, masih larat berbakti walaupun dalam kesakitan..

Alhamdullillah, nayla demam sikit je. InsyaAllah, ikut mcm ibu dia.. kuat lawan sakit..

P/s: nayla, kita perempuan.. nampak lembut tp kita paling kuat tau... kite kuat nangis tp kita tabah tau.. sbb kite perempuan.. tu keistimewaan kite..

Saturday, May 2, 2015

Cuti hari buruh

Utk pertama kali sejak kawen, balik kpg tanpa suami (kecuali waktu pantang)...

Apa kan daya, suami kene keje pada hari pekerja.. boleh?? Huhuhu...

Makanya, balik kpg dengan anak2.. dan kakak2 juga balik tanpa suami.. laki masing2 keje... boleh?? Huhuhu...

Anak2 bila dikampung mmng paling happy.. dapat main ayam, kucing, angsa... main lari2 kat halaman rumah.. main bola dlm rumah...

Yg letihnya mak2 la... si bijak pun sama.. main tak ingat masa.. padahal tghari panas terik.. org sibuk g masjid semayang jumaat, dia sibuk main batu bata kat luar rumah..

Sudahnya, ptg terus meragam dan demam. Suhu cecah 39℃ jugak.. ibu panik la.. dah la ayah jauh..

Nasib adik baby nayla ok je ibu tak tengok dia sgt. Si bijak melepet je sepanjang hari...

Cepat sembuh ye sayang.. ibu risau ni...

Friday, May 1, 2015

Selamat bertunang... si manis maisarah

Aku ada kawan yg cantik ni.. namanya maisarah.. harini dia tunang.. akhirnya... hahaha

Niat dihati nak datang.. tp apakan daya, ada halangan..

So.. selamat bertunang si cantik manis.. :)

Tuesday, April 28, 2015

Perkembangan baby 2 bulan

2 bulan da.. kejap je dah besar... dah kuat dan makin panjang..

Dah pandai angkat kepala kalo tgh mandikan. Kuat dia tolak...

Dah pandai masuk tgn dalam mulut.. pandai tolak puting pakai bahu.. hahaha... yg ni paling comel..

Dah kurang sedu dan muntah. Alhamdulillah..

Dah tak kuat menyusu.. yg ni mmng dari dulu pun kurang susu. Tak mcm si bijak.. tp klo nayla ni, tgh malam mmng tido lena. Tak bangun mintak susu pun. Si bijak dulu, malam2 bangun sampai 2 ke 3 kali.. hahaha... senang ibu tido..

Dah pandai ajak menyembang. Nayla mmng ramah. Kuat sembang, kuat jerit dan kuat senyum.. tak macam si bijak. Masa si bijak baby, semua kata si bijak ni jenis tak de perasaan. Huhuhu...

Manis kan senyuman saya.. hahaha... berat 4.9kg.. naik sikit je sbb kurang menyusu..

Misi kuruskan badan lepas bersalin - part 3

Dah 2 bulan berlalu...

Rasa mcm da kurus.. cincin kawen dah tak boleh pakai sbb longgar. Asyik nk tercabut je.. wink wink.. hehehe...

Tadi timbang kat klinik..

Bulan lepas timbang: 58kg
Sebelum bersalin: 53kg
Sekarang: 56kg

Hahaha.. 3kg lagi nak capai target.. bile la agaknya ye..

Hari2 makan banyak.. nasib la..

Pengasuh vs taska

Ok.. aku start job hunting sejak abis pantang.

Tiap kali g interview, aku cakap yg aku available anytime but at least bg tempoh aku nak cari pengasuh..

And... i'm hired.. tp... harini dapat email, lusa kene lapor diri..

Terus pening kepala.. gunakan segala sumber yg ada utk cari pengasuh. Sbbkan si bijak dulu hantar pengasuh, so konon nak hantar pengasuh jugak la..

Tp rata2 pengasuh kat sini nak mak ayah yg keje perodua. Sbb perodua ni ada cuti shutdown kilang smpai seminggu.. so pengasuh yg rata2 suami keje perodua, nak la cuti sama2 dgn laki. So boleh g jalan2 dan balik kpg.. makanya terpaksa cari taska..

Jiran sebelah ni pun jaga budak jugak. Tp dia ada anak kecik, 4bulan gitu kot. So, tak sampai hati la..

Sebenarnya taska dan pengasuh tak banyak beza pun.. tp kenapa aku nak pengasuh sbb selalunya pengasuh cuma amik budak maksimum 4org. So tak kalam kabut dan budak2 lebih terurus.

Pastu kurang kene jangkitan selsema/demam.. sbb tak ramai budak yg dia jaga.

Pastu hubungan anak dgn pengasuh lebih rapat.. yg ni tak tau la pro ke cons kan.. sbb aku jeles jugak bile anak2 rapat dengan pengasuh.. hahaha..

Tp hantar taska pun ada baiknya.. antaranya adalah, semua aktiviti anak akan direkodkan.. contoh apa anak buat/belajar. Berapa kali anak susu dan berak..

Pastu anak ada belajar skit2.. tak banyak pun xpe la.. asal ada jugak kan..

Pastu, taska kalo nak cuti biasanya dia akan bgtau awal. Dan susah la taska nak tutup tibe2 je..

Tp yg tak best nya, selalu cikgu taska akan jaga lebih dari 4 org. So, kadang2 anak kita akan terlepas pandang dan kadang2 cikgu stress dgn anak kita.. huhuhu...

Erm... tak tau la..

Berat hati nak tinggalkan anak2 kat org lain.. tp xpe la.. harap2 semuanya selamat..

InsyaAllah..

Saturday, April 25, 2015

Traders hotel KL

Percutian pertama utk tahun ni... insyaAllah yg lain akan menyusul...

Bercuti di tgh2 kota Kuala Lumpur.. berbintangkan cahaya lampu KLCC.. cantik view dia..

Bilik yg besar dan cantik..

Friday, April 24, 2015

Resepi cekodok kembong manis

Aku xpenah makan cekodok ni..

Haritu kak noi datang umah bawak cekodok ni.. sedap la pulak.. si bijak pun makan banyak je..

Esoknya try buat..

Pastu asyik buat je la.. sbb sedap. Hehehe...

Bahan2
Tepung gandum
Gula pasir/gula merah/gula melaka (aku paling suka pakai gula melaka dan gula pasir)
Sedikit garam
Sedikit yis (mauripan)
Susu pekat manis (boleh jugak kalo xnak letak)
Baking powder

Cara2
Bancuh yis guna air suam
Masukkan tepung, gula, garam, susu dan baking powder dalam bekas
Masukkan yis dalam bekas tepung dan tambah air
Kacau smpai sebati
Goreng dengan minyak mcm goreng cekodok biasa tu..

Dah siap...

Sedap makan panas2... ranggup diluar, lembut didalam... nyum nyum

Monday, April 20, 2015

Tanggungjawab

Walaupun masih kecil, si bijak dah tau tanggungjawab jd abg..

Walaupun selalu main toy smpai kene kat adik.. selalu buat bising smpai adik terbangun... selalu goyang katil adik waktu adik tdo... tp tiap kali adik nangis waktu ibu tgh buzy masak atau mandi, si bijak ni la yang akan smpai kat adik dulu..

Walaupun sekadar menyentuh pipi atau kaki, si adik boleh senyap dan senyum.. mungkin paham si abg sedang memujuk..

Sejuk hati ibu tgk anak2 ibu membesar dengan sihat dan bijak..

P/s: si ayah plak, bila tanggungjawab makin bertambah, dia akan demam sehari.. masa lepas akad nikah, demam.. masa abg baby lahir, demam.. masa adik baby lahir, demam lg.. hahaha... last2 dr kita nak manja2 mintak tolong itu ini konon baru lepas bersalin, last2 apa pun xboleh.. hahaha..

Sunday, April 19, 2015

Job hunting...

Ok.. rasa dah boleh kot nak keje balik.. hahaha...

Suami pun dah start run projek sana sini.. siang malam sabtu ahad keje.. agak bosan duduk rumah.. klo dulu laki ada 24jam kat umah boleh la ajak jalan hari2.. tak jalan pun, boleh sembang... skang, balik pun xtentu masa.. serius sedey... huhuhu..

Anak2... erm.. mmng sedey jugak kot klo keje balik nanti jumpa anak2 kejap2 je... tp mmng plan nak hantar si bijak ke sekolah. Sbb tgk perkembangan dia, klo duk umah asyik bosan je.. ibu tak pandai nak beraktiviti dgn si bijak. Ibu pun xpandai bersosial dgn jiran2 maka si bijak pun xde kawan sebaya.. kesian kan.. salah ibu.. ibu mmng xpandai nak bergaul.. huhuhu...

Cite2 nak apply jd guru ganti je.. waktu keje dari jam 8pg - 2ptg je.. tp blum ada rezeki lg...

Tuesday, April 14, 2015

Product review - mary kay

Aku start pakai mary kay ni lepas bersalinkan si bijak. Mean dah 2 tahun la kan..

Alhamdulillah pakai ok je.

Aku confident pakai ni sbb akak opis aku pakai. Dan dia kata mak dia pun dari muda pakai produk ni.

Tgk akak tu pun makin cantik je.. dari muka bulat, pakai mask dah nmpak muka ada shape skit..

So far aku pakai pun ok je. Masa mula2 pakai mmng cantik je muka. Kulit gebu dan bersih..

Tp la ni malas nak pakai.. sbb baru nak pakai mask, anak menjerit nangis.. tak bleh nak fefiling spa kat umah. Paling2 pun pakai waktu dorang tdo. Tp time tu la nak masak dan kemas rumah...

Tp serius best.. walaupun harga boleh tahan mahal, tp tahan lama kot... so mmng berbaloi..

So far aku pakai facial, mask, lips mask, lipstick, foundation, moisturizer, loose powder, lips gloss dan foundation primer.. mmng best dan puas ati..

 

Monday, April 13, 2015

Product review - lilin anti lalat AZM

Sejak ada baby mmng tiap kali musim nyamuk bertelur, akan mengalami dilema.. 

Geram kot kat nyamuk... sudahnya baby nayla asyik berkelambu je siang malam. Si bijak plak kaki bintat2 merah... kesian.. 

pasang ubat nyamuk yg jenis coil or elektrik, suami alah. Pasang kejap je dah bersin achho achho.. esok paginya sure selsema..

Sembur ridsect plak, aku pening kepala.. lg plak risau kat anak sbb ridsect tu sah2 la racun kan..

pakai petua2 alami spt cengkih dan lemon plak tak berapa berkesan utk nyamuk2 educated kat umah ni.. 

beli pokok halau nyamuk kat cameron highland dulu, kejap je mati. Wakakaka.. tp yg ni berkesan jugak.. cuma susah nak jaga. 

Last2 jumpa product ni kat mydin masa shoping2 haritu. Beli yg kecik je sbb nak cuba.

alhamdulillah... nyamuk lari. Bau pun wangi.. ala2 aromaterapi gitu.. 

tp yg tak bestnya apinya besar sgt.. takut gak tengok.. yela.. pasang waktu nak tido kan.. kot api menyambar mana2, mau terbakar rumah.. so, pastikan nak pasang tu jauh dari capaian anak2... jauh dari benda lain.. takut menyambar..

aku pasang kejap2 je.. asal dah bau satu bilik, aku padam.. so boleh la tahan lama skit.. hahaha...

Saturday, April 11, 2015

Servis astro iptv

Aku bukan pengguna atau pelanggan astro iptv.. tp nak cerita jugak..
Haritu aku g umah kak dayang.. dia baru je upgrade astro dia ke iptv. So budget boleh la tgk astro best skit sambil mengonline.. hahaha... tp apakan daya.. sepanjang hari aku kat umah dia, astronya tiada siaran.

Kak dayang kata mmng biasa mcm tu sejak tukar ke iptv. Dulu ok je.. bila call astro, katanya xbayar.. hahaha.. kene maki dgn abg ipar sbb dia dah bayar kot. Bagi reference no bayaran, tak lama tu baru ada siaran..

Hahaha... sian kot org yg kene maki tu.. tp mmng tak patut pun astro ni.. org dah bayar pun tak kan tak dapat detect. Siap abg ipar aku cakap, ni seminggu, dua kali saya call astro ni boleh claim ke bill telefon saya. Hahaha...

Nasib la...

Sbb tu la umah aku tak de astro.. lgpun astro kan siaran dia ulang2 cerita yg sama je.. so tv aku cucuk external hard disk pasang movie monster universiti hari2.. ulang cite yg sama tp tak yah bayar.. sampai si bijak dah boleh hafal dialog si mike dgn sullivan. Hahahaha....

Monday, April 6, 2015

Pekebun dan penternak

Mmng suka tgk pokok... suka tgk kebun.. suka pada bau tanah... tp punya M yg besar.. M yg dimaksudkan adalah sikap MALAS... hahaha...

Mmng sejak kawen nak duduk rumah atas tanah.. xmo umah burung yang tinggi diawan tu.. sbbnya punya niat utk berkebun.. menternak tu tak la kot sbb sian plak jiran2 bau tanji nanti..

Bila kawen je.. terus preggy... terus beranak.. jadi makin besar la sifat M tu...

Jadinya hanya mampu tanam serai, pokok pucuk manis, pokok bunga raya serta pokok anggur dan pokok lemon yang terbantut tu.. hahaha...

Kat FB, mmng aktif la join group kebun bandar.. geram tengok sifu2 yang aktif berkebun... antara idea yang dikongsi ada dalam gambar dibawah.. menarik kan.. 2 dalam satu..

Nak berkebun ni pun kene kreatif ye.. ada juga yg buat aquaphonic.. tanam sayur guna air dari aquarium.. aquarium boleh la bela keli ke, talapia ke... tu kalo jenis kecil2an.. ada jugak yg tanam padi.. dan di tali air boleh bela talapia... ooohhh... mmng best kan... selain tambah pendapatan, medium tanah pun makin subur...

Bile la boleh buat mcm ni kan... hahaha

Friday, April 3, 2015

Botol training

Tiap pagi skng ni duk bersilat dgn baby nayla.. nak ajar dia minum susu botol. At least habis 1ounce. Selagi tak abis, tak dapat tet.. hahaha...

Dah 6 hari train.. hari pertama n kedua pakai puting fiffy. Bukan jenis wide neck. Refuse dan bersilat2 jugak ibu memujuk...

Hari ketiga pakai puting NUK jenis latex mcm si bijak... baby nayla ok je.. tp selepas puas ibu bersilat..

Hari keempat dan kelima... refuse puting NUK.. ibu dah pening...

Hari keenam, pakai balik puting fiffy... refuse jugak... last2 try puting lama si bijak dulu.. tak tau jenama apa tah.. tp puting jenis biasa.. bukan wide neck, bukan ortho.... dan bukan latex.. jenis biasa.. alhamdulillah.. sekali suap je terus diam... hahahaha...

Puas ibu try n error pakai yg mahal2 tau. Last2 puting biasa jugak yg nayla nak ye.. bagus.. senang kat ibu nanti.. low maintenance... boleh la sape2 nak jadikan calon menantu ye.. wakakaka...