Thursday, December 11, 2014

29 weeks dan baby songsang

Selasa haritu g cek up kat klinik desa. Mcm yg scan haritu, nurse ckp baby songsang. Nurse pesan jgn pegi urut dgn bidan plak. Takut baby terbelit tali pusat plak...

So... cuba la menggoogle tips dan petua2 untuk membetulkan kedudukan baby. Ikutkan masih bnyk ruang lg untuk baby pusing2 dalam tu. Nurse bg tempoh sebulan sblum refer ke hospital..

Antara tips2 yg aku dapat adalah....

-banyakkan senaman mcm sujud tu. Klo sembayang tu, sujud dan rukuk la lama skit.

-letak ais kat bahagian pusat sbb kononnya baby tak suka sejuk

-main2 lampu kat bahagian bawah supaya kepala baby pusing

-pujuk dgn kasih sayang.. baby boleh dengar dan paham...

-dan yg penting, jgn lupa doa...

InsyaAllah....

Smlm jugak aku ke wisma bersalin ikhwan sekali lg. Tp xjumpa doc pun. Niat mmng nak jumpa tp akak kaunter tu kata tak yah sbb baru je lepas cek gomen. Kalo nk datang, datang lg 2 minggu. Tp selalunya klo kes baby songsang ni dia mmng tak terima... huhuhuhu....

Terus google no hospital azzahrah dan buat appoinment dgn dr. Mashitah... harap2 tak kene reject la kat azzahrah...

Doakan sy dapat bersalin secara normal ye.... terima kasih...

No comments: