Tuesday, December 23, 2014

Rezeki dan dugaan

Hujung2 tahun ni mcm2 dugaan datang...
InsyaAllah... rezeki Allah ada...


Friday, December 19, 2014

....

Hati resah... si bijak demam.. muntah2.. tak selera makan...

Mama kat kpg pulak sorang2 cirit-birit, demam, sakit perut...

Ya Allah.. permudahkan la urusan kami... berilah kami kesihatan yg baik... peliharalah ibu bapa kami yg jauh dimata tp dekat dihati... aminnn

Kisah tempayan

Hujung minggu lepas balik kpg muar sbb adik mama (andak) balik dr sarawak. So ada la buat kenduri, kumpul ramai2 adik beradik mama.

Bilik mandi rumah mama mmng mama letak tempayan sbb tak de kolah. So boleh tadah air buat mandi selain pakai shower. Konon air tempayan tu sejuk. Padahal air shower pun dah sejuk sgt... air gunung la katakan... hahahaha...

Si bijak pulak kalo bab main air ni mmng la suka sgt2nya. Pantang kata jom mandi, terus lari ketuk2 pintu bilik air.

Hari sabtu tu, mcm biasa, suh en suami mandikan si bijak. Mak buyong tak larat nak terbongkok2...

Tah mcm aner tah, masa mandikan si bijak, si bijak boleh termasuk dlm tempayan tu... tempayan tu mmng tak besar mana pun. Paras2 dada si bijak je..

Nasib baik la suami yg mandikan.. terus ditarik si bijak.. yaAllah... hanya tuhan yg tau perasaan ibu... alhamdulillah si bijak tak apa2. Terkejut skit pastu nangis..

Mcmtu kot yg berlaku pada baby2 yg selalu baca kat surat kabar kes lemas2 ni. Huhuhu... alhamdulillah ya Allah anak ibu ni bernasib baik...

So mak ayah, kakak adik abang, mak cik pakcik, nenek atuk semua... sentiasa awasi anak2 semasa dlm bilik air. Jgn tinggalkan air bertakung tanpa tutup dan kunci la bilik air, bilik mandi supaya kes2 mcm ni tak terjadi...

Ubat cacing

Sbbkn si bijak xmo makan, try bg dia makan ubat cacing.

Sbb duk google2 antara faktor anak tak de selera makan mungkin sbb ada cacing dlm badan.

Cacing yg dimaksudkan ni ada bnyk jenis. So memandangkan si bijak xpenah dibagi ubat cacing, dan bila google tu baru tau betapa pentingnya ubat cacing ni kepada kita (bukan baby je tau... dewasa pun kene makan), maka operasi makan ubat cacing pun dijalankan...
Tp ibu tak makan la.. sbb preggy woman tak boleh tau... no no no no no....

Harap2 usaha bg ubat cacing ni berjaya menaikkn selera si bijak...

Thursday, December 18, 2014

Happy birthday si bijak

Si bijak masuk 2 tahun... pg2 lg dah mainkan slide show gmbar2 baby si bijak kat tv. Tergedik2 dia ketawa.. paham agaknya...

Tak tau nak selebrate kat mana sbb si bijak xde selera makan. Semua makanan feveret dia, dia reject mentah2... agak stress jugak la....

Last2 g jalan2 tesco dan jusco. Dia paling enjoy kalau lepas bebas kat pasaraya. Mmng jalan tak toleh kiri kanan. Toys ke, jajan ke, cartoon ke mmng tak layan punya time ni. Yg penting dapat lepas bebas jalan, lari dan merangkak sepuas hati...

Jimat jugak dapat anak mcm si bijak. Hahahaha... xde kerenah nak mintak jajan dgn toys...

Tghari ajak makan kfc. Seperti yg dijangka, mmng tak pandang langsung pun kfc tu.. sian... dah kurus dah anak ibu ni...

Ptg, pegi playground plak... puas la melayan dia main satu hari ni... xpe la nak... ibu ayah tak tau nak bg hadiah apa.. ni pun cukup la ye...

Yg penting, ibu ayah love iman banyak sgt... iman sentiasa baby di hati ayah ibu..

Semoga menjadi anak yg soleh, hormat org tua dan sihat cergas cerdas seadanya... amin.... insyaAllah...

Bibir tebal ikut ibu.. kening garang mcm ayah... hihihu

Muka budak 2 tahun tak boleh nak bukak mata bangun pagi.... 

Tuesday, December 16, 2014

1st cek up di azzahrah @ 31week

Appoinment sblum jam 12. So jam 10 dah sampai azzahra.

Naik tingkat 1, dan register utk jumpa dr masyitah.

Hmpir jam 12 jugak baru no giliran smpai. Berulang alik masuk tandas... hahaha...

Si bijak pun asyik kehulur kehilir je main lari2. Bosan la tu....

Alhamdulillah adik baby dah tak songsang.. berat dalam 1.5kg. Jantina sama mcm kat ajwa...

Next appoinment 13 jan.  Dr masyitah siap2 pesan.. kata kalo tnda2 bersalin smpai sblum 22 jan


, azzahra tak boleh terima kes sbb xde ward icu utk baby. Sbb sblum 36 weeks baby blum matang utk bernafas sendri...

So, banyakkan berdoa semoga adik baby tak kluar awal sgt... dan semoga dapat bersalin secara normal... doakan saya ye... 

Total cost cek up - rm139
Vitamin dan segala test/cucuk2, dr masyitah bg suh teruskan amik kt klinik kesihatan je.. hihihi... jimat skit...

Tangkap, pastu peluk ajak selfie... asyik menjerit2 je kerjanya... geram tgk...

Xnk pakai selipar main lari2... malu ibu, org kata ibu biar anak xpakai kasut... hihihi

Thursday, December 11, 2014

29 weeks dan baby songsang

Selasa haritu g cek up kat klinik desa. Mcm yg scan haritu, nurse ckp baby songsang. Nurse pesan jgn pegi urut dgn bidan plak. Takut baby terbelit tali pusat plak...

So... cuba la menggoogle tips dan petua2 untuk membetulkan kedudukan baby. Ikutkan masih bnyk ruang lg untuk baby pusing2 dalam tu. Nurse bg tempoh sebulan sblum refer ke hospital..

Antara tips2 yg aku dapat adalah....

-banyakkan senaman mcm sujud tu. Klo sembayang tu, sujud dan rukuk la lama skit.

-letak ais kat bahagian pusat sbb kononnya baby tak suka sejuk

-main2 lampu kat bahagian bawah supaya kepala baby pusing

-pujuk dgn kasih sayang.. baby boleh dengar dan paham...

-dan yg penting, jgn lupa doa...

InsyaAllah....

Smlm jugak aku ke wisma bersalin ikhwan sekali lg. Tp xjumpa doc pun. Niat mmng nak jumpa tp akak kaunter tu kata tak yah sbb baru je lepas cek gomen. Kalo nk datang, datang lg 2 minggu. Tp selalunya klo kes baby songsang ni dia mmng tak terima... huhuhuhu....

Terus google no hospital azzahrah dan buat appoinment dgn dr. Mashitah... harap2 tak kene reject la kat azzahrah...

Doakan sy dapat bersalin secara normal ye.... terima kasih...

Sunday, December 7, 2014

Scan 3d/4d detail

Alhamdulillah... adik baby dah masuk 29 minggu...
Smlm buat scan 3d/4d dgn detail scan.. mcm abg baby, kami buat kat klinik yg sama. Klinik ajwa, sek 7.
Mmng dah call siap2 booking tarikh appointment.
Sonographer perempuan muslim so mmng ok sgt la.. sessi scan pun ok je. Alhamdulillah baby sihat...
Abg baby duk bergendang2 sbb adik baby xnk tunjuk muka. Hahaha...
So far baby songsang. Tp insyaAllah boleh pusing balik dgn izin Allah.. sama2 ye kite doa..
Sbb pg sblum g scan, nurse klinik desa dtg umah cek kata baby dah ok. G scan tgk baby songsang plak. Patut la ptg tu ibu rasa adik baby bergolek2 dlm perut ibu ni. Hihihi...


Friday, December 5, 2014

Air kelapa pandan....

Harini g melawat kawan suami yang nak berpindah balik kedah.

Bosan duduk rumah tgk astro boy hari2, maka tergedik2 la ikut....

Alhamdulillah... dapat rezeki setandan kelapa pandan... minum air kelapa smpai pecah perut pastu asyik ke tandas je.. hahaha...

Sedap, manis dan wangi... terima kasih...

Wednesday, December 3, 2014

Minyak kelapa dara

Sebelum ni mmng tak pernah dengar pun pasal minyak kelapa dara. Yg selalu aku dgr nasi kukus ayam dara la.. huhuhu...

Dulu masa si bijak baby, kaki dan kepala dia ada kerak2 dan kering. Kadang smpai berdarah. Kesian tgk. Mcm2 ubat klinik, krim farmasi dan lotion disapu. Last2 akak pengasuh tu suh beli vco jenama ALIF.

Dia kata dia sapu kat kaki si bijak. Aku tgk pun mcm ok je kaki dgn kepala si bijak. So, mencari la vco ni. Puas cari kot. Tak jumpa kedai yg jual. Last2 try google dan contact seller dia kat FB.

Alhamdulillah... si bijak sesuai pakai... suami pun pakai sbb masalah kulit kepala yg teruk.

Tp tu la... susah nak cari... kene order kat FB.

Pastu kawan opis suh try jenama CATALYST. Yg ni jenis capsul. Erm... so far makan, xde rasa apa2. Sbb kitorang pakai vco lebih pd penggunaan luaran kan... so tak boleh komen sgt..

Baru2 ni try plak vco D'Herbs terlajak laris... so far suka plak sbb bau dan rasa dia agak best skit. Baru guna seminggu.