Saturday, September 20, 2014

Krabi trip - day 2

Kol 5 pg dah bangun sbb dah terbiasa bangun pg kt malaysia kol 6.

Duk lepas smbil tgk tv siaran thailand. Walaupun xpaham tgk jugk.. Haha.. 

Jam 7 pg gerakkan anggota lelaki utk cari sarapan. Pagi2 mmng xde kedai yg bukak. Terpaksa naik tuk-tuk cari kedai sarapan yg halal. Harga tuk-tuk rm20. 

Pulut dgn ayam goreng... 

Kuih ondeh-ondeh

Dan beli jugk bubur nasi untuk si kecil bijak dan si emir arshad.. Total lost rm20 utk 7org mkn dan 2 baby.

Jam 8.30 pg siap2 tunggu kat lobby hotel tunggu org dtg pick up untuk pakej yg kami beli smlm. Hotspring, emerald pool dan elephant trekking. 

Pagi tu cerah je.. Sesampai ke hotspring hujan pun turun mencurah-curah... Maka kolam air panas tu jd sejuk... Hahaha.. Xde rezeki.. 

Rendam lebih kurang je la.. 

Kemudian terus ke emerald pool. Dr parking ke kolam emerald tu kene jalan kaki lebih kurang 1km. Hujan masih lg mencurah2 tp tetap gigih jalan kaki nk pegi jugak.. 

Mmng subhanallah cantik sgt emerald pool tu. Tp kene hati2 ye sbb nk masuk kolam tu agak licin. Ramai yg jatuh termasuk si suami.. 

Utk elakkan jatuh, kene menggelungsur la.. 


Si bijak pun nk mandi jugk walaupun kehujanan.. 

Mandi kejap je pun kat emerald pool tu sbb risau si bijak kene hujan lebat. Siap mandi dan salin baju terus g lunch. 

Sedap gile makan tghari tu. Mkn buffet disediakan. So masing2 tambah2 makannya.. Mmng puas hati dan sedap.. 

Lepas makan beli baju hujan 2 helai rm3. Takut naik gajah kene hujan plak.. 

Smpai tempat gajah si bijak tidor pulak.. Tp kejut jugak sbb nak kasi dia tgk gajah.. Terus bulat mata dia seronok.. Hahaha.. 

Naik gajah masuk trek hutan pastu masuk sungai kejap. Agak cuak jugak la.. Tp mmng best.. 

Rasa cuak bile gajah main sembur2 air pastu mendengus2 mcm marah.. Macam2 fikir dalam kepala masa tu.. Tp serius best... 



Lepas main gajah ada sessi bagi makan gajah. 1pinggan pisang rm5. Dan beli jugak gambar naik gajah yg dah siap frame. Rm10. 

Balik hotel jam 4.30 ptg. Siap2 nak jalan dekat kedai-kedai bawah hotel.. 

Survey punya survey last2 tak beli apa pun. Kk jat dgn mama je beli tshit dgn beg. Suami ajak shopping malam pulak sbb dah penat berjalan.. 

Lepas magrib, keluar pegi dinner. Hari ni makan kat sebelah restoren smlm. Nama restoren Bamboo. Naik tuk-tuk rm18 utk 2 tuk-tuk. 

Menu malam seafood. Udang, sotong, ketam dan sayur... Total lost rm200. 

Agak kecewa skit makan kat bamboo.. Rasa mcm kene tipu sbb masa pilih ketam, ketam masih hidup dan siap gerak2 lagi.. Tp bile makan rasa ketam lama. Tak fresh.. Udang pun rasa tak fresh.. Terus rasa tak berbaloi.. 

Siap makan survey plak pakej utk pulau esok. Alhamdulillah dapat beli pakej utk phi phi island rm570 utk 6 dewasa 1 kanak-kanak. 3 budak bawah umur yg lain (4 thun dn kebawah) free..  

Sambil tunggu deal pakej pulau kami beli pancake pisang yg glemer tu.. Rm4. Bnyk kot kami beli. Suami plak amik pancake mangga.. Rupanya mangga lg sedap kot.. Huhuhu... 

Sambil2 tunggu si bijak pulak pop-pop.. Makanya aktiviti shopping terpaksa ditangguhkan. Bergegas balik hotel sbb cari public toilet tak jumpa. Tuk-tuk rm9. 

Mula ingt nk tidor kn si bijak dulu sblum g shopping.. Tp si bijak jatuh katil pulak... Menangis kuat sampai benjol kepala.. Tak sampai hati nk tinggal maka bawak jugak lah naik stroller... 

Shopping tshirt krabi dapat rm13 sehelai. Rembat 4 helai.. Baju tidor  utk mak mertua rm35. Pashmina utk kakak ipar rm14. Nak shopping baju sendiri dan si bijak dah tak sempat.. Rata-rata kedai tutup jam 10mlm.. Nasib la.. 

Balik hotel, yg tinggal cuma mama dgn budak2 yg dah tido. Abg mie, kk dyg dgn kk jat g buat pedi meni dan berurut kt bawah hotel. Malas nak join.. Maka terus tido... 

Esoknya akan ke pulau.. So charge energy!!!! Zzzzzz....






Wednesday, September 17, 2014

Krabi trip - day 1.

Seperti dirancang... Team A (kak dayang dan anak beranaknya) gerak dari rumah jam 5 pg. flight jam 7 pg..
Team B ( kami anak beranank, mama dan kak jat) pulak gerak jam 10 pg dr rumah. Flight jam 1.15 tghari.. 

Kak dayang sampai awal maka tugasnya untuk cek in hotel dan survey pakej tour. 




Sesampai je kami terus beli simcard DTAC rm35. Dalam ada 100 bath utk call dan unlimited internet untuk 7 hari. Simcard ni beli kat kedai jual2 snek dalam airport. Yg booth2 tu pun ada jugak. Simpack Happy DTAC dan True. Siap free lagi.. Tp isi dalam kosong. Kene beli topup kat 7e dan beli sama ada nak untuk call or internet. Sebabkan suami mmng masih dalam mode kerja so beli siap2 simcard yg rm35 seperti diatas.. Tak payah topup2 dah... Boleh terus masuk kerja.. 

Dari krabi ke Aonang kami naik taxi rm60. Dan dia terus hantr terus ke hotel. Taxi kami akan berhenti sekejap di taxi station. Nnti ada org akan datang dan try jual pakej tuor. Tp sbb kami dah suruh team A survey maka kami pun menolak dgn baik.. 

Sampai hotel... Anyavee Ban Aonang. Betul2 tepi panai ditengah2 pekan Aonang. 

Hotel dah booking siap2 di booking.my. Rm600 utk 2 bilik dan 2malam.. So far hotel dan servis mmng best. Terasa welcome sgt.. 

Org2 sini mmng best la. Ramah dan sgt membantu... 



Tak de aktiviti petang tu cuma keluar beli air mineral botol besar sbb air dia rasa payau. 

Cuaca pun sejuk dan hujan renyai2. Katanya pakej tour ke pulau2 tak ada sbb tgh monsun. So dia xmo amik risiko sbb team kami ramai budak2. 

Malam pulak kami melepak dan bershopping2. 

Makan di restoren lemon. Dari hotel naik tuk-tuk. Rm3 perperson. Mula-mula naik mmng jakun la.. Hahahaha... 


Makan malam budget menu ikan masak stim limau, green kari, tomyam seafood dan telur bungkus. Air sirap limau yg sedap. Total lost rm120 utk 7 org makan. Alhamdulillah... Kenyang dan boleh la tahan sedap.. 

Sambil jalan balik terbeli pulak fridge magnet rm10 utk 3 keping. Antara yang termurah.... Kak jat pulak beli topi ala2 fazura macam dalam cerita pisau cukur dgn harga rm20. 

Balik hotel tidor..... 

Hari ke 2 (hari ni) plan akan ke emerarld pool, hotspring dan elephent tour. Dapat harga rm500 utk 6 dewasa 1 kanak-kanak. Dewasa rm75. Kanak2 5 tahun dan keatas rm50. Infant sehingga 4 tahun free.. Makan, minum dan transport disediakan.. 

Ok.. Sambung mlm nanti.. Nak pegi elephant tour ni.. Driver dah tunggu.. Adios... 


Thursday, September 11, 2014

Perperiksaan online penolong penguasa kastam

Semalam sepatutnya ambil exam online.. Jam 8 pagi dah stand by depan laptop. Jam 8.30 pagi try bukak website spa. Tak boleh masuk langsung!!! Agak stress juga.. Try sampai jam 9.30 pagi.. Tak boleh masuk gak..
Masa tu kat umah baru kak jat. Kak jat kata, 'tu maksudnya mmng bukan rezeki la tu'.. 
Dengar je kak jat cakap mcmtu terus shut down laptop. Salin baju dan terus main pool... Hahahaha


Jam 11 pg, tgk2 la fb. Kawan update status tgh ambil exam 3 jam yg lepas.. Boleh pulak kan masuk sistem. Rupanya SPA share link exam kat FB SPA.. Wakakaka.. Tgh2 nak exam mana sempat nak cek FB wahai encik SPA oi...

Geram jugak sbb tak dapat amik test tu. Tp redha je la... 

Hari ni kawan share lagi... 


So sape-sape yang gagal masuk sistem exam sila la buat aduan untuk dapat peluang kedua.. Gud luck!!! 


Tips nk buat passport

Next week insyaAllah kami akan terbang ke thailand.. Cuti2 budget. Tiket dah beli sejak tahun lepas lagi.. Wakakakaka...

So kena la buat passport.. Kami buat kat pej imegresen kuala kubu bahru saja. Dekat dan cepat.. 

Nak pergi tu sila jgn lupa bawa i.c original, passport yg dah expired/hampir expired dan duit.. Rm 100 utk 2thn dan rm300 utk 5 tahun.. 

Utk si kecil si bijak pandai pulak bawak sijil kelahiran yg original, duit dan ibu/bapa kene datang sekali. Tak boleh wakil2 nenek atau atok ye.. 

Gambar tak perlu ye sbb dia akan amik kat sana je terus masuk sistem.. Jimat duit aku.. Dulu2 nak buat passport gambar asyik kene reject je.. 

Prosedur dia mmng cepat dan senang. 
1- ambil no giliran dan isi borang ringkas
2- no giliran dipanggil dan ambil gambar dan cop jari.
3- tunggu kejap sehingga nama dipanggil utk buat pembayaran... 

Passport akan siap dalam tempoh 1 jam jika tiada masalah teknikal.. 

4- selepas 1 jam, nama akan dipanggil dan siap!!! 

Dari prosedure 1-3 tu mmng tak sampai 10 minit kot rasanya.. Sbb mmng tak ramai orang.. 

Si bijak pun baik je masa nak ambil gambar tu.. Mmng sgt bekerjasama.. Hahahaha... 

So passport siap.. Boleh la kita berjalan2.. Yyyeeaahh...