Sunday, June 8, 2014

Review cloth diaper (CD) aka lampin moden

Aku mmng pakaikan si bijak CD sejak dia 2 bulan. Alhamdulillah sampai skng masih lg berCD. 

Antara kebaikan yg aku dpt bile berCD adalah seperti berikut.. 

1- jimat. Walaupun sekeping CD tu harganya cecah rm80, tp aku rasa jimat sgt2. Aku beli time aku gaji. Time kaya. Time bnyk duit. So hujung bulan tak yah pikir stok lampin pakai buang dah abis.

2- tak payah nk tanya pengasuh, 'harini anak poo n pee ok x??' Dr CD tu boleh tau hasil buangan anak baik/tak. Kes ibu2 yg risau pengasuh bg anak (bawah 6bln yg full bf) makan/minum susu formula boleh guna kaedah ni..

3- tak perlu buang smpah hari2. Dan rumah tak berbau. Hahahaha.. 

So far koleksi si bijak adalah seperti dibawah. Bnyk lg yg masih dlm basuhan. 

Charlie banana
Beli dr bummia kids. Utk kegunaan siang. Senang dicuci bile si bijak poo. Senang nak pakai. 

Bubblebubs
Beli dr bummia kids jugak. Agak sukar dipakai pd aku. Fitting kemas dan tak bocor. Pakai waktu malam. 

Sheizy
Beli dr bummia kids jugak. Fitting agak kecil. Skng ni sibijak pakai dah sempit. Si bijak pandai bukak sendiri kalau pakai sheizy ni.

Lunatots. 
Beli di expo. Pakai waktu malam kene pakai 2 insert. 

Itti bitti
CD terbaik pada aku. Fitting kemas. Gebu. Print dia pun cantik-cantik. Serapan terbaik. Huhuhu.. Menyesal beli satu je!!! 


2 comments:

arnie said...

een.. akak pun bercd. jimat n best jek. sampai skrg akak tak pernah beli pampers kecuali mase new born. dari anak kedua, now anak ketiga. akak pun dah tak beli cd, pakaijek apa yg ade sbb dah penuh satu bakul =)

نورازريناابوحيري said...

kak arnie: bestkan berCD. jimat dan comel.. insyaAllah :)