Friday, September 28, 2012

Shopping for baby is begin...

As mommies to be yg lain, aku memng terlalu teruja nak g shopping barang baby..
OMG baju baby memang comel-comel jadi sangat rambang mata. tp kenapa baju baby yg cenonet tu harga dia mesti mahal2. huhuhu... suami pun pesan, "kite shopping biasa-biasa je la dulu. beli barang untuk bawak g spital dengan barang nak pakai masa pantang. Baby dah 1bulan, kite shopping lagi. takut org bagi hadiah utk baby banyak-banyak smpai tak terpakai pulak. kan dah membazir"
Aku pun cume angguk-angguk-angguk-angguk... "yelah suami... kite beli sikit je dulu ye. tp kalo barang-barang best mcm katil, carseat tu murah kite beli terus la ek. nanti bile lagi nak beli. saya dah malas nak berjalan-jalan bawak perut ni.. penat tau..."
Ok... bermulalah episod mengoogle dan survey barang secara online utk buat budget. kat sini aku sharekan list yang aku buat utk menyambut orang kecik dalam keluarga kami :) ohh... terasa comel sgt :)

Bottle Feeding
Steriliser (warmer) - xpenting pun. jadi xbeli.
Feeding Bottles & Teats - ni akan beli lepas pantang sblum masuk kerja
Bottle Brush
Pacifier & Pacifier Attacher 
Pacifier Holder
Bottles Drying Racks - Dah beli kat Fabulous Mom, Ampang

Breast-feeding
Breast Pump - Dah beli kat Fabulous Mom, Ampang
Breast Milk Storage Container - Beli PWP kat Fabulous Mom masa beli set breast pump
Breast Pad
Nursing Pillow - tak beli kot sbb xpenting sangat
Nipple Cream - Terbeli sbb akak kat Fabulous Mom tu takut2kan aku. hahahaha :P
Nipple Protector

Nursery
Cloth Diapers - Beli sikit-sikit kot. 
Baby Cot / Playpen - Dah beli kat jusco masa J card day.. :)
Crib Set (Cot Bumpers, Fitted Sheet, Comforter) - Nenek baby nak buatkan
Newborn Pillow & Bolster - Nenek baby nak buatkan
Mattress (Latex/Foam) - Nenek baby buatkan pakai kekabu...
Waterproof Bed Pads
Blanket
Night Light - Ni gedik je. x beli pun
Lullaby Player
Musical Mobile
Baby Monitor
Baby Napkin - Beli masa ada promosi J card. siap dapat free pampers 4 keping :)
Nappy Rash Cream
Wipes / Wet Tissue
Handkerchief

Apparel
Bodysuits (0-6month) - beli masa next sales
Infant Cap
Mittens and Booties
Swaddle - Nenek baby nak buatkan :)
Bibs - xperlu sbb baby kecik sgt lagi. gatal-gatal list benda ni sbb teruja :P

Bathing & Grooming
Bath Tub / bath bed - Beli kat kampung sbb murah
Bath Towels
Bath Toys
Baby Bath Set - Beli yg set sekali shampoo, lotian, talkum dan body shampoo
Baby Powder Puff Case
Baby Lotion / Oil
Cotton Buds

Health Care & Hygiene
Grooming Set (Comb, Nail Clipper, Scissors)
Medicine Set (Medicine Dropper, Medicine Syringe) - Beli bile baby sakit
Nasal Aspirator
Thermometer

Travel
Stroller - Amik kak dayang punya sbb dia dah ada lain
Infant Car Seat
Baby Wrap
Diapers Bag
Sunshades 
Cooler Bags & Ice Pack - Set dgn breast pump
Portable Baby Bed - tak jadi beli
Toys
Plastic Bag for Soiled Diapers
Baby On Board Sticker
Baby View Car Mirror
Water Flask
Sping Cot / Net - Tunggu permintaan baby. kalo baby xperlukan, xyah beli la

Lain-lain
TV
Peti Ais
Rak baby

Ni pulak list utk bawak ke hospital masa hari Push mommy Push...

LIST BERSALIN (IBU)
Buku pink
Kad pengenalan
Telephone & Charger
Baju lawa
Kain batik
Tudung
Stokin
Seluar kecik
Tuala muka
Barang mandian
Tuala mandi
Bedak
Sikat
Pad (Maternity)
Baju sweater
Selipar
Beg plastik
Minyak angin
Getah rambut
Disposal panties
Nursing bra
Breastpump
Air & Makanan
Termos air
Majalah & Quran
Tisu
Bakul
Mug, Sudu, Garfu

LIST BERSALIN (AYAH)
Handphone & charger
Sijil nikah
Kad pengenalan
Duit bayar hospital

LIST BERSALIN (BABY)
Pampers newborn
Baju lengan pendek
Baju lengan panjang
Sarung kaki & tangan
Bedung
Topi
Selimut
Tuala baby
Wet tissue
Baby bath set
Baby oil
Minyak Yuyi
Diapers beg
Barut
Krim ruam
Pin

Kelengkapan Berpantang
Bengkung
Set Bersalin
Tunku
Pad biasa

So, bile lihat pada senarai-senarai ni, banyak lagi yg belum prepare... huhuhu... so, kene la shopping sakan dan kejar sale :)


Antara barang dah beli. Tidak termasuk playpen yang dah siap pasang kat dalam bilik sbb terlalu teruja... ohhhhh comelnya :p

4 comments:

Anonymous said...

Thank you for the sensible critique. Me & my cousin were just preparing to do some research on this. We got a book from our local library but I think I learned better from this post. I’m very glad to see such great info being shared freely out there…

Myee said...

Portable Baby Bed npe xjadi beli?ada orang bagi ke?

نورازريناابوحيري said...

mula plan nk beli yg mcm bakul tu. kalo baby tido dalam kete, boleh main angkat2 je.

tp dah beli playpen dgn carseat. rasa dah cukup la tu. kalo baby tdo dalam kete, boleh naik stroller je..

Anonymous said...

Then, when talking about milder cases of addiction, online gaming is less harmful habit than watching Dr.
Learning new things are always better for the brains both for the young people as
well as for the adults. The gameplay other than the
ghost piece is basic with two modes in the marathon and 40
lines timed for single player. Several marathons are still being played to test many theories about
the game's length until now. The main idea of the Match 3 games is simple but addictive because it only aims at making groups of three balls having the same color and earning extra points by making them disappear.

Here is my weblog: freetetris