Wednesday, September 28, 2011

Kos majlis pertunangan ku

hal tunang-bertunang ni dah pun berlalu hampir 6bulan lepas kot. tapi masih belum basi selagi aku blum jadi isteri orng. dan walaupun berpuluh tahun akan datang, insyaAllah aku akan ingt majlis pertunangan aku dengan lelaki yang aku cintai.
alhamdulillah, majlis pertunangan aku simple je. seperti yang aku impikan. bila kira2 balik semua kos pertunangan aku, xsampai kot 1ribu ringgit.

ok, kite cube kire2 balik ek:

hantaran dari aku kepada dia : rm 200

makanan dan minuman: di sponsor oleh mama


baju tunang: pakai balik baju tunang kak jat

Kak jat masa majlis tunang dia

Pakai je balik baju kak jat. pastu tambah manik. so jadi cantik skit :)

tudung tunang: rm 20 (discount dgn cik ann)
gubahan hantaran: rm 20 (barang2 seperti kotak dan alas hantaran, recycle majlis tunang akak dayang)


cadar tunang: pakai cadar tunang akak

so, total semua rm 220 je kot. hahaha... lain semua pakai recycle je. sbb aku fikir, tunang je pun. yang penting kehidupan lepas kawen.
lagipun, kalau semua nak beli baru, bukan aku pakai pun lepas majlis tunang tu. sbb akak2 aku punye barang tu semua pakai sekali je. membazir kot....

hope majlis kawen pun boleh la buat yang simple2 mcm ni je. insyaAllah...




Monday, September 26, 2011

Ubi dan Nenek

Situasi sebenar :Seorang nenek pegi kedai beli ubi, tiba-tiba dilanggar beca lalu mati ditempat kejadian.

Buletin Utama - "Nenek meninggal dunia, pemandu beca dicari."

Harian Metro - "Hangat! Nenek mati dengan ubi di tangan."

Utusan Malaysia - "Nenek mati dilanggar beca satu propaganda pembangkang?"

Harakah - "Kami tiada beca."

Malaysiakini - "Beca langgar lari bukti kerajaan makan rasuah."

Twitter @NajibRazak - "Nenek sanggup mati kerana ubi, menunjukkan ubi 1Malaysia berkualiti dan digemari rakyat!"

Blog Melayu paranoid - "Keraguan sijil halal ubi mungkin punca nenek mati dilanggar beca."

Ibrahim Ali - "Sampai bila kita nak tengok nenek-nenek Melayu mati dilanggar beca akibat ubi orang Cina dan India? Melayu perlu bangun menentang!"

Pancaindera - "Kisah nenek dilanggar beca diabadikan dalam filem terbaru David Teo, Beca Gangster."

Mastika - "Misteri penarik beca: temubual eksklusif dengan hantu ubi."

Samy Vellu - "Beca tak bayar tol dicari! "

kredit:
http://www.facebook.com/dianazhar

Nampak tapi buta

"ADa soranG pEreMpuaN.. UmuR 15 taHuN.. BaWa aNaknyA yg uMur SeTaHuN jaLan di paSaraYa.."
-OranG kaTa dIa tUe peRemPuan hiNa.. Tak suCi.. Tak Malu.. TaPi taKda orAng taW.. Dia diRogOl maSa dia uMur 13 taHun..

"Ada sorang lelaki.. Dia sangat² gemuk.."
-Orang kata dia tue tak taw jaga diri.. Tapi takda orang taw.. Dia ada penyakit.. Makan tak makan.. Tiap² hari berat badan naik..
...
"Ada sorang orang tua.. Mata dia buta.. Telinganya takda.."
-Orang kata dia tue hodoh.. Sangat² hodoh.. Tapi takda orang taw.. Dia tue askar.. Hilang mata & telinga waktu mempertahankan negaranya..

"BANYAK BENDA DALAM DUNIA NI.. KITA NAMPAK... TAPI TAK BERMAKNA KITA TAHU SEGALA2NYA..."

Kredit: http://www.facebook.com/dianazhar