Wednesday, June 2, 2010

Hachiko - a dog's story

sedang saye berblogjogging ke blog comel susudalambotol.blogspot.com ni, saye terbaca entry pasal hachiko ni. xabis baca, saye dah nangis2 n sedut2 hingus yng meleleh. serius terharu n sedey baca.
lepas je baca, saye pun google la skit pasal hachiko ni. makin teruja pula saye nak tgk cite ni. mane saye boleh dapat dvd die ek??
ok, mari saye cite sinopsis die yng saye dapat dari google. sangt terima kasih pada cik google..
cite ni adalah dari kisah benar yng berlaku di jepun. myeexara, sile amil perhatian.

Hachiko ni anjing baka Akita yng terlepas dari kandang n dijumpai oleh Parker Wilson lakonan Richard Gere. die bawak la anjing kecik ni balik umah tapi binik die, Cate lakonan Joan Allen plak xsuke.


Hachiko baka akita yng bapak beso tengok kaki die. geram nak gigit sib baik ko ni najis berat nak kene samak semua kalo gigit.

Pen parker ni sangt rapat dgn Hachiko ni sampaikan lama2 binik die si cate tu pun menerima si Hachiko ni. makin hari, Hachiko n pen parker ni makin rapat n hachiko ni sgt setia dgn tuannye. Suatu pagi, masa pen parker nak g keje, Hachiko pun melompat kuar dari umah n ikut smpai stesen ketapi. n die xnak balik sampaila pen parker ni kene antar die balik umah. penat tau nak jalan kulu kilir ni. then pen parker ni ckp 'kamu balik dulu. nanti ptg pukul 5 datang balik yer'. n petang tu sgt mengejutkan, Hachiko ni datang jemput tuannye.

macam tu la utk hari2 yang berikutnye smpai semua orng kat stesen tu kenal Hachiko. ok, bile satu aritu, Hachiko xnak p antar pen parker ni g keje. die ajak main bola. before2 ni die memng xnak main bole kalo si pen ni ajak die main. tapi sbbkan pen ni xnak lambat g keje, pen ni xpedulikan si Hachiko walaupun dihalang oleh si anjing gemuk tu. masa tgh mengajar, pen yng sedang pegang bola yng Hachiko bagi ni tetibe jatuh n meninggal dunia. sob sob sobb....

tapi yng sedihnye, Hachiko xtau tuannye dah mati. die terus menerus menunggu n setia menunggu tuannye di stesen ketapi. bile pen parker mati, rumahnye dijual n Hachiko di bela oleh anak pen. tapi selang bape hari, Hachiko balik semula ke rumah lama tuannye n setia menunggu kat stesen ketapi tiap2 petang mencari2 muka tuannye dicelah2 ratusan penumpang yang lain. smpai la die tidur di stesen tu dan di beri makan dan minum oleh penjual hotdog kat ctu.

selama 10 tahun die setia menunggu tuannye setiap hari. malam die tidur n berjaga siang hari utk menanti tuannye yng dah xde tu. akhirnye die mati distesen tu setelah 10 tahun menanti. dan tugu Hachiko telah dibina sbgai memperingati kesetiaan anjing tu. Tugu tu boleh dijumpai kat tempat yng biasa die tunggu tuannye, di luar Stesen Shibuya, tokyo

rupe sebenar Hachiko semasa usia tuanye n time die popular maka semua orng nak amik gambar die.

Hachiko yng telah diawetkan selepas matinye. sian ko. jgan la seksa anjing ni. t die siat badan ko plak kat neraka. walaupun die anjing die jugak makhluk Allah.

sob.. sob... sedey kan... mari kite google lagi cite pasal kisah hidup si Hachiko ni. ok.. ni linknye utk cite lebih lanjut pasal Hachiko sepanjang hayatnye. bahasa indonesia lebih banyak info dari english. maka pening kepala baca slow2 pastu xreti nak sebut. hihihi

jom jugak tgk video kat bawah ni n nangis same2. sob sob sob... ehsan dari en youtube.com

video

video

No comments: